Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Indické ženy vyšly do ulic, bouří se kvůli pomalému jednání policie

Indické ženy demonstrují proti brutálnímu znásilnění a nízkým trestům pro viníky.
Indické ženy demonstrují proti brutálnímu znásilnění a nízkým trestům pro viníky.
Foto: Pixabay

Dillí - Stovky lidí protestovaly v jihoindickém státě Kerala kvůli zmrzačené a zavražděné studentce. Požadují rychlé vyšetřování brutálního činu.

Tělo třicetileté studentky práv bylo nalezeno koncem minulého týdne v jejím domě v okrese Ernakulam. Jednalo se o chudou dalitskou dívku ze spodní příčky indické kastovní hierarchie. Měla být brutálně napadena ostrými noži, znásilněna a poté zavražděna.

Podle deníku Times of India policie zveřejnila skicu domnělého pachatele. Svědkové jej měli vidět v době činu v okolí domu. "Sousedé prý slyšeli hluk a viděli muže opouštět ženin domov. Zdá se, že to byl někdo, koho znala a my na tyto informace reagujeme," uvedl pro Reuters okresní policejní šéf Yatish Chandra.

Policie zatím podle BBC zadržela a vyslechla sedm mužů, včetně dvou přátel, kolegů, učitele tance oběti či sousedů oběti. Někteří byli později propuštěni. Policie však nepotvrdila, že někdo ze zadržovaných má podobu s hledaným člověkem a ohledně vyšetřování příliš mnoho detailů neposkytla.

Stovky lidí však protestují proti tomu, že za brutální čin zatím nikdo nebyl potrestán. Požadují rychlejší akci.

Čin Indy šokoval a opět otevřel otázku násilí na ženách. Po brutálním útoku na studentku v autobuse v Dillí na konci roku 2012 sice vláda zpřísnila zákony, avšak podle odborníků se počet sexuálního obtěžování a znásilnění v zemi nesnížil. Naopak jsou nyní svědky série velmi brutálních kriminálních činů.

Témata:  násilí Indie ženy

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 20:34

Rusko poslalo na Zelenského atentátníka. Sbíral informace

Polská policie ve středu zatkla muže podezřelého, že poskytoval pomoc ruské vojenské rozvědce GRU při plánování možného atentátu na ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského. Tuto informaci zveřejnila polská prokuratura na svém webovém portálu. Podezřelému hrozí až osm let odnětí svobody.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy