Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Německé městečko s 98 obyvateli se po brexitu stane novým centrem Evropy

Evropská unie, Brusel
Evropská unie, Brusel
Foto: Vláda.cz

Berlín - V roce 2019, až podle předpokladů skončí jednání o vystoupení Velké Británie z Evropské unie, se 89 obyvatel Gadheimu ocitne v geografickém centru EU, spočítal Národní geografický institut (IGN) v Paříži.

Většina obyvatel se o této novince dozvěděla z rozhlasu, tvrdí starosta nedaleké obce Veitshöchheim Jürgen Götz. Gadheim je příliš malý na to, aby měl vlastního starostu. "Mysleli jsme, že jde o aprílový žertík," říká pobaveně starosta.

"Můj manžel vždy říkal, že jsme pupkem světa," žertuje Inge Dieková, která v městečku zastupuje Německou federaci zemědělců. "Máme místní legendu, podle níž Bůh jednou objal Zemi v místě, kde se zrovna nalézá Veitshöchheim. A Gadheim k němu patří," říká starosta Götz, jehož citovala agentura AFP.

Nejvíce překvapena je Karin Kesslerová: právě na jejím poli osázeném řepkou bylo lokalizováno nové centrum Evropské unie po brexitu. "Je ale škoda, že se to děje kvůli brexitu," říká a lituje britského rozhodnutí.

Podle ní je jednou z největších výhod EU možnost přecházet hranice bez kontroly, jako když jezdí na dovolenou do Francie. "Navíc můj otec bojoval ve druhé světové válce a byl ve Francii zajat. Mám mnoho důvodů k tomu, abych si vážila unie, která spojuje odvěké nepřátele," vysvětluje.

Centrum EU leží v Německu od 1. května 2004, kdy se unie rozšířila z 15 na 25 členských zemí. Dříve bylo toto centrum téměř deset let v Belgii.

Ale od roku 2004 změnilo na území Německa několikrát své umístění. Když se v červenci 2013 k unii připojilo Chorvatsko, zdědilo toto postavení bavorské město Westerngrund ležící asi 60 kilometrů severozápadně od Gadheimu.

Westerngrund ztratí své postavení s odchodem Velké Británie. "Dokud bylo centrum zde, v Mnichově aspoň věděli, že Westerngrund ještě patří k Bavorsku," říká jeho starostka Brigitte Heimová. Místní dialekt a obliba Apfelwein (jablečného vína) u zdejších obyvatel město totiž řadily spíše k sousednímu Hesensku.

Obyvatelé Westerngrundu a Gadheimu mají jedno přání: aby se příště centrum EU přesunulo z důvodu přijetí nového člena, nikoli z důvodu vystoupení. "Brexit je krok zpět, tak to nemůže pokračovat," soudí Brigitte Heimová.

Témata:  Německo EU Brexit

Aktuálně se děje

17. dubna 2024 11:24

Ulici už má. Teď po Putinovi v Rusku pojmenují čtvrť

Podle ruských médií se radnice v Grozném rozhodla pojmenovat čtvrť po ruském prezidentovi Vladimiru Putinovi. Tato čtvrť není úplně nová - vytvoří se oddělením a přejmenováním části stávající čtvrti, která je v současnosti nazývána po Šejchu Mansúrovi.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy