Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Ruské vměšování je útok na klíčové americké hodnoty. Putin má své plány, varuje vlivný deník

Vladimír Putin
Vladimír Putin
Foto: kremlin.ru

MAGAZÍN - Nejpozději nyní by mělo být každému jasné, že běžné ruské chování na mezinárodní scéně zahrnuje i vměšování se do voleb v západních demokraciích s cílem posílit kandidáty, o nichž si Kreml myslí, že budou z jeho pohledu lepší, a zároveň poškozovat ostatní. S tímto závažným obviněním vystoupil editorial vlivného amerického serveru Washington Post.

Informační válka pokračuje

Prestižní deník připomíná, že Rusko se přesně takto zachovalo v loňských amerických prezidentských volbách. Zpravodajské služby ruského prezidenta Vladimira Putina pak podle washingtonského serveru nyní zaměřily své triky na Evropu, kde se snaží ovlivnit výsledek hlasování ve dvou hlavních ekonomických mocnostech, v Německu a ve Francii.

Aktuálním cílem ruských kybernetických zásahů se stali Emmanuel Macron, favorit druhého, rozhodujícího kole francouzských prezidentských voleb, které proběhnou 7. května, a think tanky spojené s německou kancléřkou Angelou Merkelovou, jejíž vládní koalice bude obhajovat mandáty v září, poukazuje editorial.

"Stejně jako Hillary Clintonová, jejíž kampaň byla podobně v zaměřovači Kremlu, ani Macron, ani Merkelová se neostýchají odsuzovat agresi Moskvy na Ukrajině," pokračuje vlivný deník. Dodává, že oba politici podporují odvetné ekonomické sankce proti Rusku, které přivádějí Putina k zuřivosti.  

Výsledkem je nemilosrdná série kybernetických útoků s původem v Moskvě, přičemž všechny zřejmě řídí ruská vojenská rozvědka, deklaruje Washington Post. Konstatuje, že vyjma Macrona a Merkelové útoky cílí na dánské ministry obrany a zahraničních věcí, oddané stoupence Evropské unie a Severoatlantické aliance.   

"Z ruské strany jde o součást pokračující války na tomto poli a je věčným úkolem držet je v povzdálí," cituje prestižní server dánského ministra obrany Clause Hjorta Frederiksena.  

V záplavě zpráv o Ruskem dirigovaných lživých zprávách, falešných a pochybných webových stránkách a dalších lstech nastražených Putinovými kyberbojovníky, je podle amerického deníku důležité nadále se zaměřovat na hlavní problém. Za ten Washington Post označuje to, že Kreml loni uspěl při ovlivnění americké politické soutěže a nyní má v plánu nabourat volby - základní prvek demokracie - v dalších klíčových západních státech.

Putin věří v návratnost své investice    

Z tohoto důvodu apeluje editorial na republikánské kongresmany, kteří vedou vyšetřování ohledně zásahů do amerických prezidentských voleb v roce 2016, aby odvedli svou práci poctivě. "Ruské vměšování je útok na klíčové americké hodnoty, nikoliv stranický problém," deklaruje washingtonský server.  

Vedení Macronovy volební kampaně tvrdí, že jen v únoru zaznamenalo více než dva tisíce pokusů o kybernetický útok na své počítače, připomíná Washington Post. Dodává, že většina z nich měla pocházet právě z Ruska, což platí i o hackerském úderu na webové stránky kampaně a úsilí zablokovat přístup k emailovým účtům jejích pracovníků, zřejmě ve snaze shromáždit kompromitující informace, které by následně mohly být využity jako nástroj k vyvolání veřejných rozpaků.

Podle vlivného deníku jde o oblíbenou taktiku Kremlu, která má za cíl podpořit Moskvou preferovaného kandidáta v rozstřelu chystaného na 7. května. Jde o Marine Le Penovou, ultrapravicovou nacionalistku, která dostává půjčky od ruských bank, odmítá sankce proti Rusku a pohrdá Evropskou unií, konstatuje editorial.

"(Le Penové) politika by oslabila Evropu a vrazila klíny mezi západní demokracie," obává se Washington Post. To je však podle jeho mínění přesně ta návratnost investice v podobě vměšování se do voleb, ve kterou Putin doufá.      

Témata:  Rusko Francie USA Vladimír Putin

Aktuálně se děje

27. dubna 2024 19:39

27. dubna 2024 9:18

Pro Rusko by bylo obtížnější pokračovat v invazi na Ukrajinu bez Číny, tvrdí Blinken

Podle amerického ministra zahraničí Antonyho Blinkena by pro Rusko bylo obtížnější pokračovat v invazi na Ukrajinu bez podpory Číny. 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy