Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

EU otevřela dveře Turecku. Zrušení víz je na spadnutí

Vlajka EU
Vlajka EU
Foto: Adam Mráček / INCORP images

Brusel - Evropská komise (EK) dnes otevřela cestu ke zrušení vízové povinnosti pro Turecko. Rozhodnutí umožní členským státům a Evropskému parlamentu víza do června zrušit, pokud ovšem Ankara splní všechna kritéria.

"Turecko učinilo pozoruhodný pokrok v plnění podmínek ke zrušení víz, obzvláště v posledních týdnech. Stále je však naléhavě nutné v práci pokračovat, ale pokud Turecko nynější postup zachová, mohou být splněny i zbývající podmínky," řekl místopředseda komise Frans Timmermans.

Příslib EU Turecku, že může při splnění všech podmínek dosáhnout ke 30. červnu bezvízového styku, je významnou součástí dohody, kterou v březnu EU uzavřela s Ankarou ve snaze snížit počty migrantů.

Turecko se zavázalo, že běžence začne přebírat zpět. Unie za to slíbila obnovení zamrzlých přístupových rozhovorů či finanční pomoc ke zlepšení situace v tureckých uprchlických táborech. EU má také za každého z Řecka vráceného Syřana přesídlit na své území jiného syrského uprchlíka, kterých je nyní v Turecku více než 2,5 milionu.

Témata:  EU Turecko víza

Aktuálně se děje

19. dubna 2024 13:13

Zimní počasí v Česku: Od dopoledne sněží, ústav aktualizoval výstrahy

Do českých hor i nížin se vrátila zima, ve vyšších polohách už od dopoledne sněží. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) v pátek upřesnil výstrahu před novou sněhovou pokrývkou a mrazem ve vegetačním období. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy