Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Schengenské kontroly se prodlužují, může za to Řecko

Řecko, státní vlajka
Řecko, státní vlajka
Foto: Pixmac

Brusel - Evropská komise dnes doporučila až šestiměsíční prodloužení kontrol na hranicích pěti zemí EU. Návrh se týká Německa, Rakouska, Švédska, Dánska a přidruženého Norska. Tyto země chtějí i nadále monitorovat počty uprchlíků.

Komise dospěla k tomuto doporučení na základě zjištění, že se Řecko zatím ve stanovené tříměsíční lhůtě nezbavilo všech vážných nedostatků v kontrole vnějších hranic EU.

Neznamená to ale návrh na vyloučení Řecka z schengenského prostoru, tedy na zavedení letištních či přístavních kontrol pohybu mezi Řeckem a zbytkem zemí systému.

Dnešní doporučení se netýká hraničních kontrol zavedených Francií, zavedených v prosinci po útocích v Paříži. Tato otázka se musí řešit vzhledem k povaze opatření zvlášť, stejně jako problematika rakouské kontroly hranice s Itálií.

Témata:  Evropská komise (EK) Schengen hranice Řecko

Aktuálně se děje

15. dubna 2024 21:04

Češi pracují na zajištění další munice pro Ukrajinu, přiznal Fiala

Česko má nasmlouváno 180 tisíc kusů dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu a pracuje na zajištění dalších 300 tisíc kusů, prozradil premiér Petr Fiala (ODS) britskému deníku Financial Times. Evropa musí podle Fialy posílit také vlastní obranu.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy