Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Německo zatím nechce konec kontrol v Schengenu

Sídlo EU
Sídlo EU
Foto: Pixabay

Berlín - Německé ministerstvo vnitra dnes uvedlo, že ukončit hraniční kontroly uvnitř schengenského prostoru momentálně nepřichází v úvahu. Jaká bude situace za šest měsíců nyní nelze odhadnout.

Evropská komise v úterý doporučila pěti zemím, aby nejpozději do šesti měsíců ukončily kontroly na hranicích uvnitř schengenského prostoru zavedené v souvislosti s migrační krizí v roce 2015. Doporučení se týká Německa, Rakouska, Švédska, Dánska a přidruženého Norska.

Mluvčí německého ministerstva vnitra Johannes Dimroth dnes uvítal návrh na prodloužení kontrol o dalších šest měsíců. Stejně jako tento návrh, o kterém ještě musí rozhodnout Evropská rada, podle něj spolková republika podporuje snahu vrátit se k otevřenému Schengenu.

Zda se to ale podaří do šesti měsíců, to se dnes podle Dimrotha nedá říct. Je potřeba, aby v momentě ukončení kontrol byla na vnějších hranicích stabilní situace s ohledem na bezpečnost i migraci.

Konec vnitřních hraničních kontrol už loni požadovaly některé země EU, včetně států V4, kam patří i Česko.

Témata:  Německo Schengen EU hranice

Aktuálně se děje

23. dubna 2024 13:31

Zatčení asistenta poslance AfD v Německu. Je podezřelý ze špionáže pro Čínu

Německá policie zatkla v Drážďanech muže podezřelého ze špionáže pro Čínu. Jde o asistenta Maximiliana Kraha, lídra kandidátky krajně pravicové Alternativy pro Německo (AfD) ve volbách do Evropského parlamentu.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy