Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Americký expert promluvil: Největší zločin KLDR i Sýrie? Nenechají se ovládat Washingtonem

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: marines.com **www.marines.com**

Washington – Každá americká vláda se pokouší svrhnout vládu v Severní Koreji – stejně jako tu v Sýrii – protože není zcela ovládána a kolonizována USA. V rozhovoru pro ruský server RT to říká Daniel Shaw, odborník na veřejné záležitosti a profesor na City University of New York.

„I rozbité hodiny dvakrát denně ukazují správný čas. Je určitě zvláštní slyšet prezidenta USA předstírat zájem, nebo předstírat starost o životy Syřanů či arabského světa, nebo lidí na Středním Východě. Zvláště když prezidenti od Bushe seniora, přes Clintona, Obamu a Bushe juniora zaútočili bez omezení na Irák, Afghánistán, vyvolali válku v Jemenu a Libyi. Takže určitě to zní divně, když měl Trump upřímnou chvíli, když připustil, že mnoho civilistů bylo ovlivněno americkým bombardováním a intervencemi,“ uvedl v reakci na slova Trumpa, který přiznal obavy, že v bojích umírají nesprávní lidé.

Pokud jde o situaci v Severní Koreji, má Trump podle Shawa stejné úmysly jako jeho předchůdci – svrhnout vládu v KLDR. „Skutečný zločin Severní Koreje – stejně jako Sýrie – je, že není zcela ovládána USA. Nemá to nic společného s porušováním lidských práv či jadernými zbraněmi; to je jen pohodlná výmluva. Nezastaví se před ničím. Americká média hrají předvídatelnou roli a připravují americkou veřejnost na další válku, snaží se malovat Severokorejce jako by byli agresoři, ale kdo by tomu mohl vůbec uvěřit? Koho kdy Severní Korea napadla? Ve skutečnosti to byl Korejský poloostrov, který ztratil asi 4 až 5 milionů životů od roku 1950 do roku 1953 kvůli americké válečné agresi proti Koreji. Víme, kdo v minulosti byly oběti,“ tvrdí.

Strach z odvety však podle něj zatím drží Američany na uzdě. Severokorejci podle něj totiž vyslali signál, že nehodlají jít cestou Iráku, Afghánistánu nebo Sýrie. „Íránci říkají: v případě, že imperialistický klub bude mít monopol na jaderné zbraně, proč bychom neměli mít právo se bránit? A Korejci dodávají, že v případě potřeby zahájí protiútok, který by mohl okamžitě zlikvidovat americké vojenské základny v Japonsku a Jižní Koreji. A myslím, že Korejci už ukázali, že jsou velmi inteligentní a odvážní pro přijetí takového postoje,“ dodává Shaw.

Témata:  Severní Korea Donald Trump USA U.S. ARMY

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 21:41

Hamás ukázal rukojmího na videu. Zmocnil se ho na festivalu

Teroristé z palestinského hnutí Hamás ve středu zveřejnili video s jedním z rukojmích. Podle médií jde o izraelsko-amerického mladíka, kterého se militanti zmocnili na festivalu. V rámci války v Gaze má brzy následovat další fáze - izraelská ofenziva do Rafáhu. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy