Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Uprchlíci jsou v Evropě vykořisťovaní, pro ekonomiku přínosem nejsou

Uprchlíci, ilustrační foto
Uprchlíci, ilustrační foto
Foto: UNHCR

Brusel - Zastánci migrace v dobách největší krize jako jeden z důvodů pro pomoc uprchlíkům uváděli, že příchod nové krve do Evropy pomůže zdejší ekonomice. Podle nové studie ale migranti nejčastěji končí ve stínových odvětvích, kde pro ekonomiku nejsou příliš velkou posilou.

Studie Evropské sítě proti rasismu (ENAR) zjistila, že odpor vůči migrantům nutí uprchlíky pracovat ve stínové ekonomice. Zde jsou ale častým a snadným terčem vykořisťování. 

Organizace ve zprávě upozornila, že rasismus a zaostávání v integračních přístupech národních vlád vytvářejí velké rozdíly v zaměstnanosti mezi migranty a státními příslušníky členských států EU. Lidé z afrických nebo východoevropských států proto v mnoha zemích zastávají méně pozic, než státní příslušníci těchto zemí.

Jako příklad uvádí zpráva situaci v Belgii, kde zaměstnavatelé vyšli vstříc požadavkům svých zákazníků a migranty nezaměstnávají. Kupříkladu z celkového počtu 176 agentur zaměřených na úklidové služby poskytlo klientovi na přání belgickou uklízečku přes 60 procent.

Podle organizace jsou migranti proto často nuceni vykonávat práci, která je nižší než jejich odborná kvalifikace. Nakonec končí v odvětvích, jako jsou domácí práce, hlídání, stavebnictví, zemědělství, prostituce a sexuální průmysl.

ENAR také podotýká, že v těchto případech jde o těžko regulovatelná pracovní místa, zejména pracující-li cizinci v domácnosti osob, které je zaměstnávají. 

Témata:  uprchlíci EU zaměstnání

Aktuálně se děje

26. dubna 2024 9:26

Putin se plánuje v květnu vydat na návštěvu do Číny

Ruský prezident Vladimir Putin oznámil, že se plánuje v květnu vydat na návštěvu do Číny. Bude to jeho první zahraniční cesta od opětovného zvolení do prezidentské funkce, která má posílit vztahy mezi Moskvou a Pekingem. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy