Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Změna na obzoru? Ani náhodou, s migrací se prý musíme smířit

Londýn
Londýn
Foto: Pixabay

Londýn – Jedním v velkých témat kampaně za brexit byla migrace do Velké Británie a její omezení. Jak se ale zdá, bude trvat ještě hodně dlouho po odchodu z Evropské unie, než se v této oblasti něco reálně změní. Ve zprávě to uvádí think-tank Institute for Government.

Think-tank tvrdí že britská vláda není připravena přepracovat svůj imigrační systém. Kvůli tomu nebude moci omezit migraci ze zemí EU, tedy i České republiky, příštích „několik let“, než bude zaveden nový systém, píše se ve zprávě, která byla zveřejněna ve čtvrtek.  

Ze závěrů analytiků vyplývá, že vláda a „zaměstnavatelé, podnikatelé v pohostinství a poskytovatelé veřejných služeb“ se budou těžce potýkat s implementací nového imigračního systému, pokud bude zahájen v dubnu 2019, tedy podle předpokládaného časového harmonogramu pro Velkou Británii a její formální odchod z EU.

Ve zprávě se také píše, že v případě, že se dohoda o migraci zpozdí až do doby ukončení vyjednávání, bude trvat „několik let“ po brexitu, než bude moci být realizována.

„Stávající postup pro registraci občanů EU není vhodný pro daný účel,“ píše se ve zprávě, která varuje, že by bylo nutné nasadit na zpracování všech žádostí o udělení trvalého pobytu od lidí se zemí EU v rámci stávajících britských imigračních pravidel až 5.000 úředníků.

Ve zprávě experti poukazují na to, že klíčové veřejné služby, jako je zdravotnicí, které zaměstnává 55 tisíc občanů EU, včetně 10 procent všech tamních lékařů - by byly v ohrožení. Vláda proto prý „bude muset vybalancovat politický imperativ a regulaci přistěhovalectví s potenciálním narušením trhu práce způsobeném novým omezením.“

Joe Owen, autor zprávy, dodává: „Brexit je příležitost, jak navrhnout imigrační systém, který bude účinnější pro zemi a méně zatěžující pro zaměstnavatele. Je důležité, aby se vláda vyhnula tomu, aby dělala více změn a tím způsobila zbytečné narušení a zmatek. Pro zajištění stability bychom měli pokračovat ve stávajícím migračním systému, dokud nebude připraven nový systém.“

Témata:  Velká Británie Brexit migrace

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 15:09

Policie vyšetřuje napadení v pražském servisu, jeden člověk je po smrti

Pražská policie vyšetřuje napadení v autoservisu v Řepích, ke kterému byli přivoláni i lidé z oddělení vražd. Hrůzný čin si totiž vyžádal úmrtí jedné osoby. Strážci zákona na místě zadrželi jednoho muže. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy