Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

IS chce opět útočit v Egyptě, varoval muslimy před kostely

Islámský stát (ISIS)
Islámský stát (ISIS)
Foto: Wikimedia Commons

Káhira - Muslimy dostali varování od Islámského státu, aby se raději drželi dál od míst, kde se v Egyptě sdružují křesťané. Mají se také vyhýbat budovám vlády, armády a policie. Radikálové usilují o svržení vlády prezidenta Abdal Fattáha Sísího.

"Varujeme vás, abyste se drželi dál od křesťanských sešlostí, vojáků, policie a vládních budov," řekl vůdce IS v Egyptě v rozhovoru s propagandistickým týdeníkem IS An-Naba. Jeho jméno zveřejněno nebylo.

O dubnové Květné neděli dva sebevražední atentátníci spáchali dva útoky na koptské kostely v Alexandrii a v Tantě. Neštěstí si vyžádalo životy nejméně 45 lidí a patřilo mezi nejkrvavější útoky v zemi za posledních několik let.

Radikálové v posledních měsících rovněž zesílili své útoky na kopty na severu Sinajského poloostrova a znásobili útoky na vojenská stanoviště. V zemi od velikonočních útoků panuje tříměsíční výjimečný stav.

Islamisté znásobili útoky v Egyptě po svržení tehdejšího islamistického prezidenta z nyní zakázaného Muslimského bratrstva Muhammada Mursího v roce 2013. Radikálové koptské křesťany viní z podpory sesazení Mursího.

S výjimkou severu Sinajského poloostrova (oblast mezi městy Rafáh, Al-Aríš, Šajch Zuvajd) a západní hranice s Libyí MZV ČR považuje bezpečnostní situaci v zemi za stabilní. V některých oblastech, včetně Káhiry, může docházet k teroristickým útokům, zaměřeným převážně proti egyptským bezpečnostním složkám a jejich infrastruktuře. MZV proto doporučuje cestovat do Egypta pouze v odůvodněných případech (obchod, studium).

Bezpečnostní situace v turistických letoviscích na kontinentálním pobřeží Rudého moře a na jižní Sinaji, jako např. v Hurghadě, Marsa Alam či Šarm aš-Šajchu, je v současné době klidná.

Témata:  Egypt Islámský stát teroristické útoky v Egyptě

Aktuálně se děje

16. dubna 2024 19:44

Podle Stanjury ODS nepočítá s vytvořením vládní koalice s hnutím ANO

Podle ministra financí a prvního místopředsedy ODS Zbyňka Stanjury strana nepočítá s možností vytvoření vládní koalice s hnutím ANO po příštích sněmovních volbách v roce 2025. Stanjura to uvedl v České televizi v podvečer. Podle něj se ODS bude příští rok snažit o volební vítězství s cílem získat pozici premiéra a stát se nejsilnější vládní stranou.

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy

Vláda Petra Fialy ve Sněmovně

Vláda rozhodla o pokračování podpory firmám, které exportují na Ukrajinu

Vláda na středečním jednání rozhodla o pokračování podpory firmám vyvážejícím své zboží a služby na Ukrajinu. Schválila také dar pěti nevyužívaných vozů Službě státní ochrany Ukrajiny a rozvojový program státu pro realizaci záměru podpory bydlení, který má pomoci obcím zajistit vhodné pozemky pro výstavbu nájemních obecních bytů.