Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

V Bělorusku provedli první letošní popravu

Trest smrti
Trest smrti
Foto: Scott Langley

Minsk - V Bělorusku popravili letos prvního člověka. Stal se jím dvaatřicetiletý Sjargej Vostrykav, odsouzený za několikanásobné znásilnění a brutální vraždy

Informovala o tom dnes agentura Interfax. Bělorusko zůstává poslední evropskou zemí, která trest smrti nezrušila.

Odsouzené k nejvyššímu trestu čeká poprava výstřelem do týla. Úřady o výkonu popravy příbuzné předem neinformují, ani nenabízejí možnost poslední návštěvy. Těla zastřelených nevydávají, pohřbívají je na neznámém místě.

Vostrykav podle vyšetřovatelů nabízel kolegyním z práce odvoz domů, místo toho je ale vozil do garáže, kde je nejdřív znásilnil a následně zabil. Těla mrtvých pohřbíval v místním lese. Rozsudek smrti oblastního soudu potvrdil i vrchní soud.

V referendu, které se konalo v roce 1996, hlasovala většina obyvatel pro zachování trestu smrti. Za posledních 20 let bylo k nejvyššímu trestu odsouzeno přes 400 lidí. Prezident Alexandr Lukašenko za celou dobu udělil milost jen jedinému z odsouzenců.

Témata:  Bělorusko trest smrti popravy

Aktuálně se děje

27. dubna 2024 19:39

27. dubna 2024 8:30

Počasí se bude nadále oteplovat. Vystoupá na letní teploty

Nebývale chladná dubnová epizoda je u konce, o víkendu už teploty překročí dvacítku. Podle týdenní předpovědi Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) pak v příštím týdnu ještě o pár stupňů vzrostou. 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy