Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Makedonský prezident předá premiérský mandát vůdci opozice

Makedonie, ilustrační foto
Makedonie, ilustrační foto
Foto: Pixabay

Skopje - Makedonský prezident Ďorge Ivanov vůdci opozice Zoranu Zaevovi mandát k sestavení nové vlády zřejmě brzy přece jen dá.

Konstatují to dnes místní média, podle nichž předseda sociálních demokratů hodlá vyhovět podmínce šéfa státu a zaručí se, že jeho koaliční kabinet se stranami makedonských Albánců zachová jednotný stát.

"Příští týden za ním (za prezidentem) půjdu ještě jednou, abych mu řekl, že garantujeme zachování a podporu jednoty státu. Garantujeme svrchovanost a územní celistvost Makedonie," citoval zpravodajský server 24vesti.mk prohlášení Zaeva.

Makedonie ještě šest měsíců po předčasných parlamentních volbách nemá novou vládu. Volby vyhrála doposud vládnoucí strana expremiéra Nikoly Gruevského VMRO-DPMNE, ale jen těsně a nedokázala získat do koalice žádného partnera mezi stranami zastupujícími albánskou menšinu, když odmítla jejich podmínky. Naproti tomu Zaev se třemi těmito stranami koalici dojednal s určitými ústupky.

Gruevski Zaeva obvinil, že splněním podmínek Albánců umožní změnit ústavní pořádek, což povede k rozpadu státu. Prezident Ivanov, který vyšel rovněž z VMRO-DPMNE, proto doposud odmítal Zaevovi svěřit mandát k sestavení nové vlády, a to přes silný tlak USA a EU.

Témata:  Makedonie Ďorge Ivanov

Aktuálně se děje

1. května 2024 12:13

Češi v EU: Největší nespokojenost panovala v roce 2016

V dobách migrační krize v roce 2016 panovala největší míra nespokojenosti s členstvím Česka v Evropské unii, kdy nebylo spokojeno 65 procent Čechů. Naopak největší spokojenost byla zaznamenána kolem českého předsednictví v roce 2009, kdy bylo spokojených 69 procent obyvatel.

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy