Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Ruské letadlo s ministrem zahraničí narušilo estonský letecký prostor

Sergej Lavrov
Sergej Lavrov
Foto: mid.ru

Tallinn - Letoun s ruským ministrem zahraničí Sergejem Lavrovem při středečním letu do Finska krátce narušil vzdušný prostor Estonska. Uvedl to poradce estonského premiéra Kadri Peeters, napsala dnes agentura AP.

Moskva jakékoli pochybení při letu odmítla a tvrdí, že posádka stroje s Lavrovem na palubě nedostala od Estonců žádné varování. Podle estonské armády to byl v letošním roce první případ narušení vzdušného prostoru této pobaltské republiky.

"Lavrov letící do Finska jednat o bezpečnosti v letecké dopravě nejprve vnikl do vzdušného prostor Estonska," napsal na twitteru Peeters. Ve svém tweetu tak připomenul, že mezi tématy Lavrovovy návštěvy Finska byla mimo jiné i otázka letové bezpečnosti v regionu Baltského moře.

Ruský stroj Il-96 podle estonské armády měl sice spuštěný takzvaný odpovídač, díky kterému je možné letoun identifikovat, ale nenavázal žádný radiový kontakt a neposkytl letový plán.

Letoun podle médií vstoupil do estonského vzdušného prostoru nedaleko estonského ostrova Vaindloo, ve Finském zálivu. Právě v této oblasti se v uplynulých letech odehrála řada případů, kdy ruské vojenské letouny narušily estonský vzdušný prostor.

Témata:  Rusko Sergej Lavrov Estonsko

Aktuálně se děje

25. dubna 2024 13:34

Ramzan Kadyrov má být údajně nevyléčitelně nemocný

Čečenskému vůdci Ramzanu Kadyrovovi, který je známý svými blízkými vztahy s Kremlem, údajně diagnostikovali nevyléčitelnou nemoc - nekrózu slinivky břišní. S odvoláním na ruský exilový deník Novaja gazeta Evropa o tom v noci na úterý informovala agentura DPA.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy