Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Šéf Europolu promluvil: Pašeráci lidí si v loňském roce přišli na obrovskou sumu peněz

Uprchlíci, ilustrační foto
Uprchlíci, ilustrační foto
Foto: UNHCR

Milán - Šéf Europolu Rob Wainwright prozradil, kolik si v loňském roce vydělaly gangy pašováním migrantů. Do Evropy loni dorazilo přes milion uprchlíků, a to zejména ze Sýrie a Libye. Letos již přišlo dalších více než 184 tisíc osob.

Zločinecké organizace si vydělaly až šest miliard eur, řekl podle listu The Wall Street Journal Wainwright. Upozornil, že služby pašeráků využilo 90 procent migrantů, kteří se na evropský kontinent dostali. Pašování lidí se podle něj v loňském roce v důsledku migrační vlny stalo nejrychleji rostoucím zločineckým odvětvím.

"Velmi nás znepokojují možná spojení mezi teroristickými organizacemi a pašeráckými sítěmi," řekl dále Wainwright při parlamentním slyšení v Itálii. Teroristická hrozba podle něj zůstává na velmi vysoké úrovni.

Europol v únoru zřídil evropské centrum pro boj proti pašovaní migrantů. Podle Wainwrighta úřad vypracoval databázi zahrnující kolem 40.000 lidí, kteří jsou do pašování migrantů zapleteni.

Témata:  Europol uprchlíci pašeráctví

Aktuálně se děje

22. dubna 2024 10:44

Rusko podle expertů po schválení americké pomoci posílí útoky proti Ukrajině

Západní vojenští odborníci očekávají v následujících týdnech posílení ruských raketových a dronových útoků na Ukrajinu, než dorazí nová americká vojenská pomoc schválená Sněmovnou reprezentantů. Uvedla to agentura DPA.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy