Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Kdo útočil na Macrona? Údajně ruští hackeři

Emmanuel Macron
Emmanuel Macron
Foto: Facebook

Paříž - Portál WikiLeaks, který se zaměřuje na zveřejňování tajných informací, naznačil možnou ruskou stopu za únikem dokumentů ze štábu francouzského prezidentského kandidáta Emmanuela Macrona.

V metadatech k uniklým materiálům se podle serveru objevuje jméno pracovníka bezpečnostní společnosti spojené s ruskou vládou. Ukradené e-maily, snímky, faktury a další dokumenty se objevily na internetu dva dny před dnešním rozhodujícím kolem francouzských prezidentských voleb.

WikiLeaks v noci na dnešek na twitteru zveřejnil tabulku s metadaty, v nichž je devětkrát uvedeno v azbuce jméno Georgij Petrovič Roška. Podle serveru jde o zaměstnance společnosti Evrika, která smluvně pracuje pro ruskou vládu.

Informaci zaznamenala ruská agentura RIA Novosti, podle níž WikiLeaks neupřesnil, o jakou společnost Evrika konkrétně jde. Nicméně WikiLeaks v následujícím tweetu s odkazem na článek portálu lenizdat.ru dodal, že se jedná o společnost, která získala od ruské tajné služby FSB licence k činnosti zaměřené na ochranu státního tajemství.

RIA Novosti k tomu poznamenala, že mezi ruskými firmami v oblasti IT je skutečně společnost Evrika, která na oficiálním webu uvádí své stálé klienty. Jsou mezi nimi například ruská ministerstva zahraničí a zdravotnictví. Reakci společnosti se zatím získat nepodařilo.

Témata:  Rusko hackeři Francie Emmanuel Macron

Aktuálně se děje

15. dubna 2024 21:04

Češi pracují na zajištění další munice pro Ukrajinu, přiznal Fiala

Česko má nasmlouváno 180 tisíc kusů dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu a pracuje na zajištění dalších 300 tisíc kusů, prozradil premiér Petr Fiala (ODS) britskému deníku Financial Times. Evropa musí podle Fialy posílit také vlastní obranu.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy