Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Le Penová odvolila, hlas hodila na severu země

Marine Le Penová v Praze | autor: Facebookový profil političky
Marine Le Penová v Praze | autor: Facebookový profil političky
Foto: Facebook

Paříž - Kandidátka francouzské krajní pravice Marine Le Penová dnes odvolila v rozhodujícím druhém kole prezidentských voleb ve své baště Hénin-Beaumont na severu země.

Učinila tak několik minut poté, co svůj hlas odevzdal její favorizovaný soupeř, centrista Emmanuel Macron rovněž na severu Francie.

V obou případech čekaly na kandidáty u volebních místností davy jejich příznivců, s nimiž si politici podávali ruce. Oba kandidáti působili podle televizních záběrů sebejistým a optimistickým dojem.

Průzkumy veřejného mínění, které předpověděly výsledky prvního kola voleb s velkou přesností, nicméně dávají jednoznačnou šanci na vítězství Macronovi. Ten by měl dostat kolem 60 procent hlasů, zatímco Le Penová 40 procent.

V poledne by měly být známy údaje o dosavadní volební účasti, která by mohla mít určitý vliv na poměr sil, mezi oběma kandidáty. Nepředpokládá se ale, že by míra účasti měla změnit očekávaný výsledek.

Témata:  Marine Le Pen Francie volby ve Francii 1

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 21:33

Julia Navalná je na seznamu 100 nejvlivnějších lidí světa časopisu Time

Julia Navalná, vdova po zesnulém ruském opozičním vůdci Alexeji Navalném, hovořila pro časopis Time o svém rozhodnutí vstoupit do politiky poté, co se objevila na obálce jeho posledního čísla, které je věnováno stovce nejvlivnějších lidí světa.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy