Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Arabština už v Izraeli nebude druhým úředním jazykem

Izrael, ilustrační foto
Izrael, ilustrační foto
Foto: Pixabay

Jeruzalém - Legislativní výbor izraelské vlády dnes schválil návrh zákona, na jehož základě by arabština přestala být druhým úředním jazykem v zemi.

Kontroverzní návrh předpokládá, že arabština bude mít napříště už jen "zvláštní status", napsal list Times of Israel. Zákonná předloha, která ještě musí projít ve dvou čteních parlamentem, definuje podle něj Izrael jako "národní domovinu židovského národa".

Podobný návrh neprošel v Izraeli v roce 2014. Kritici mu tehdy vytýkali, že zákon diskriminuje arabskou menšinu a další menšiny v Izraeli.

Arabové jsou v populaci 8,7 milionu Izraelců zastoupeni více než 20 procenty. Dosud jsou úředními jazyky v zemi hebrejština a arabština.

Arabský poslanec Ajmán Auda označil podle agentury DPA dnešní rozhodnutí kabinetního výboru za "vyhlášení války" arabským občanům Izraele. "Diskriminace dostala právní pečeť," řekl. Nebezpečí předkládaného zákona podle něj tkví v tom, že "vytváří dvě třídy občanů - Židy a Araby".

Témata:  Izrael jazyky arab

Aktuálně se děje

1. května 2024 9:25

Polsko odmítlo chránit Ukrajince, kteří se vyhýbají odvodům do armády

Polsko nebude chránit Ukrajince, kteří se vyhýbají odvodům do ozbrojených sil, uvedl v úterý náměstek polského ministra zahraničí Andrzej Szejna. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy