Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Výhra Macrona ulevila EU, boj s populismem ale nekončí

Emmanuel Macron
Emmanuel Macron
Foto: Facebook

Brusel - V Bruselu dnes zavládlo nadšení z výsledku druhého kola francouzských prezidentských voleb. Emmanuel Macron s jasně proevropským programem porazil nacionalistickou kandidátku Marine Le Penovou, jejíž případný nástup do Elysejského paláce by pro Evropskou unii znamenal obrovský problém.

"Boj s populismem nekončí," nechal se jen pár desítek minut po oznámení prvních volebních odhadů slyšet šéf Evropské komise Jean-Claude Juncker v rozhovoru pro francouzskou rozhlasovou stanici. V blahopřejném dopise, který Macronovi jménem komise poslal, zdůraznil potřebu budovat Evropu, která chrání své občany.

Francouzské prezidentské volby jsou v posledních měsících už třetím hlasováním, ve kterém neuspěl kandidát s antiunijní, nacionalistickou a xenofobní agendou. V Rakousku se prezidentem loni v prosinci nestal Norber Hofer a Geert Wilders se svou Stranou pro svobodu není po březnových parlamentních volbách klíčovým hráčem v nizozemské politice.

Pro EU otřesenou loňským červnovým hlasováním o brexitu, tedy o odchodu Británie, a sledující vítězství Donalda Trumpa v USA jsou dnešní francouzské volby přesto uklidňující zprávou. Alespoň pro ty politické směry, které udávají její stávající podobu.

Junckerův vlivný šéf kabinetu Martin Selmayr to na twitteru komentoval sportovní terminologií, když rakouské volby označil za "výkop", nizozemské hlasování za čtvrtfinále a nynější francouzské volby za semifinále. V logice tohoto německého zákulisního hráče evropské politiky budou zřejmě finálovým utkáním s populismem podzimní parlamentní volby v Německu.

Pesimističtější pozorovatelé ale zdůrazňují, že vliv protiunijně zaměřených politiků s jasnou populistickou - a často protiimigrační - agendou v Evropě dnešním francouzským hlasováním nekončí.

Pro nynější vedení EU a nejsilnější frakce v Evropském parlamentu je ale Macronovo vítězství posilou. V době, které budou nyní po měsíce dominovat vyjednávání o brexitu, se rýsuje naděje na úzkou spolupráci mezi Paříží a Berlínem.

Témata:  Francie EU Emmanuel Macron

Aktuálně se děje

19. dubna 2024 10:38

Trump tvrdí, že by Evropa měla dávat Ukrajině více peněz

Bývalý prezident USA Donald Trump ve čtvrtek vyzval Evropu, aby poskytla Ukrajině více finanční pomoci. 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy