Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Le Penová po volbách: Francouzi si zvolili kontinuitu

Marine Le Penová, francouzská nacionalistická politička a právnička, od roku 2011 předsedkyně Národní fronty. Jde o dceru francouzského politika Jean Marie Le Pena.
Marine Le Penová, francouzská nacionalistická politička a právnička, od roku 2011 předsedkyně Národní fronty. Jde o dceru francouzského politika Jean Marie Le Pena.
Foto: Wikipedia **www.wikipedia.org**

Paříž - Kandidátka francouzské krajní pravice Marine Le Penová uznala porážku v prezidentských volbách. Telefonicky blahopřála svému soupeři Emmanuelu Macronovi k vítězství.

"Francouzi si vybrali nového prezidenta republiky a volili kontinuitu. Blahopřeji mu ke zvolení, a protože mám na srdci vyšší zájmy země, přeji mu úspěch," prohlásila Le Penová v první reakci v parku Vincennes na jihovýchodě Paříže před stovkami svých příznivců.

"Chtěla bych poděkovat 11 milionům Francouzů, kteří mi dali svůj hlas a svou důvěru," dodala.

Le Penová podle agentury AFP svému sokovi telefonicky gratulovala již v 19:50, tedy deset minut před uzavřením volebních místností, kdy už na základně odhadů byla přesvědčena o své porážce.

Z volební porážky se prý poučila a Macronovo vítězství jí poslouží při přebudování strany postavené na protiimigrační a protievropské rétorice. "Navrhnu zahájení hluboké transformace našeho hnutí, abychom vytvořili novou politickou sílu," prohlásila osmačtyřicetiletá politička, podle níž se strana musí přiblížit očekáváním ještě většího počtu Francouzů.

Témata:  Marine Le Pen volby ve Francii 1 Francie

Aktuálně se děje

23. dubna 2024 22:58

Stoltenberg: NATO neplánuje rozmístit jaderné zbraně v jiných zemích

Během své návštěvy Varšavy ujistil šéf NATO Jens Stoltenberg, že Severoatlantická aliance nemá v plánu rozmisťovat jaderné zbraně v dalších zemích.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy