Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Národní fronta Le Penové po prohře změní název

Marine Le Penová
Marine Le Penová
Foto: marinelepen.fr

Paříž - Krajně pravicová Národní fronta (FN) chce po porážce své šéfky Marine Le Penové ve francouzských prezidentských volbách změnit název. To by mělo straně přilákat mové voliče před parlamentními volbami.

Le Penová získala v nedělních volbách třetinu hlasů, což je mnohem lepší výsledek, než svého času dosáhl její otec Jean-Marie Le Pen.

Nacionalistka nyní povede opozici v parlamentních volbách plánovaných na příští měsíc, v nichž se Macron se svým hnutím Vpřed! pokusí přetavit své vítězství v prezidentských volbách ve funkční parlamentní většinu.

Národní fronta projde "hlubokou reformou" a stane se "novou politickou silou," řekl šéf volební kampaně Le Penové David Rachline.

Německo znepokojují vysoké zisky francouzské krajní pravice. Náměstek ministra zahraničí Michael Roth uvedl, že "nemůže být normální, aby ultrapravicoví extremisté a populisté dosáhli tak silných výsledků". Pokud Macron v nové funkci selže, "pak bude příštím prezidentem Le Penová, čemuž musíme za každou cenu zabránit," řekl německý diplomat v televizi ARD.

Témata:  Národní fronta Marine Le Pen Francie

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 20:34

Rusko poslalo na Zelenského atentátníka. Sbíral informace

Polská policie ve středu zatkla muže podezřelého, že poskytoval pomoc ruské vojenské rozvědce GRU při plánování možného atentátu na ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského. Tuto informaci zveřejnila polská prokuratura na svém webovém portálu. Podezřelému hrozí až osm let odnětí svobody.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy