Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Macron vyhrál volby. Je ale opravdu vítěz?

Emmanuel Macron
Emmanuel Macron
Foto: Facebook

Paříž - Konečné výsledky francouzských prezidentských voleb potvrdily jasné vítězství liberála Emmanuela Macrona. Po sečtení všech platných hlasů jich tento bývalý ministr hospodářství získal 66,1 procenta, vyplývá z informací ministerstva vnitra. Krajně pravicovou političku Marine Le Penovou, která porážku uznala už krátce po skončení hlasování, podpořilo 33,9 procenta voličů.

Ze zhruba 47 milionů registrovaných voličů se 25,38 procenta k hlasovacím urnám nedostavilo. Podle agentury Reuters jde o téměř rekordní neúčast. Rekordních 11,5 procenta odevzdaných hlasů bylo buď prázdných nebo poškozených.

Macron Le Penovou porazil větším rozdílem, než předpokládaly předvolební průzkumy. Výsledek Národní fronty Le Penové je přesto rekordní. Prvním úkolem nového prezidenta bude zajistit svému hnutí parlamentní většinu v červnových volbách, aby mohl prosadit svůj program. Na seznamu kandidátů bude podle Macrona nejméně polovina lidí, kteří jsou v politice noví.

Macron se dnes sešel u hrobu neznámého vojína v Paříži s dosluhující hlavou státu Françoisem Hollandem. U příležitosti oslav 72. výročí konce druhé světové války společně položili květiny na pamětní desku a zapálili věčný oheň, připomínající miliony padlých ve válkách. Akt je označován za symbolické zahájení předávání funkce, které bude formálně završeno o víkendu, kdy Hollandeovi skončí pětiletý mandát. Hollande řekl, že Macron bude inaugurován v neděli.

Gratulace nově zvolenému francouzskému prezidentovi přicházejí z mnoha zemí, ochotu ke "konstruktivní spolupráci" vyjádřil ruský prezident Vladimir Putin. Bílý dům uvedl, že doufá v pokračování těsné spolupráce. Macronovi blahopřáli nejvyšší představitelé Číny, Japonska, Kanady, Ukrajiny, Itálie nebo Izraele, i šéfové všech hlavních institucí Evropské unie a NATO.

Krajně pravicová Národní fronta stojí po porážce Le Penové před radikální změnou, jejíž součástí má být i nový název. Šéf volební kampaně Le Penové David Rachline dnes podle agentury AFP řekl, že strana chce tímto způsobem získat ve Francii nové stoupence. Národní fronta projde "hlubokou reformou" a stane se "novou politickou silou," řekl Rachline.

Francouzský tisk dnes upozornil, že i když Macron obdržel solidní dvě třetiny hlasů, odpor proti němu mezi voliči je i tak natolik vysoký, že bude mít co dělat, aby obhájil svou politiku. Le Monde vidí několik důvodů, proč tento úspěch relativizovat. "Mnoho Francouzů nehlasovalo pro kandidáta, ale proti krajní pravici," uvádí list. Zároveň upozorňuje na to, že rekordní počet voličů se zdržel hlasování nebo úmyslně vhodil neplatné lístky, respektive prázdné obálky. Legitimita Emmanuela Macrona "bude pravděpodobně velmi rychle zpochybňována".

Podle německých komentářů, které nešetří velkými výrazy, si Evropa může vydechnout. Zcela vyhráno ale není. "Noční můra se nestala skutečností: Pravicová extremistka se nenastěhuje do Elysejského paláce. Západní svět, Evropa byly ušetřeny dalšího politického zemětřesení po brexitu a Trumpovi," míní server Frankfurter Allgemeine Zeitung. Jasné vítězství Macrona je podle něj nadějí.

Témata:  Emmanuel Macron Marine Le Pen volby ve Francii 1

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 11:40

Počasí: Meteorologové nadále varují před nočním mrazem v Česku

Každým dnem se blíží očekávané oteplení, ale před námi jsou ještě alespoň dvě mrazivé noci. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) ve středeční výstraze upozornil, že v noci na čtvrtek a na pátek klesnou teploty pod nulu. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy