Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Jak USA skutečně zachází z lidmi? Na povrch vyplouvají nová tajemství

San Francisco
San Francisco
Foto: Pixabay

Bylo uspokojivé slyšet amerického ministra zahraničí Rexe Tillersona, když uplynulou středu instruoval svůj resort, aby vedl veškeré americké zahraničněpolitické akce na bázi základních amerických hodnot, konstatuje editorial serveru Washington Post. Prestižní deník v něm připomíná Tillersonova slova, že těmito hodnotami jsou svoboda, lidská důstojnost a způsob, jakým se zachází s lidmi, byť je rétorika amerického prezidenta Donalda Trumpa často zpochybňuje.

Ústupky diktátorům      

Již méně uspokojivá podle vlivného deníku byla Tillerson interpretace, jak se mají tyto hodnoty uvádět do praxe. Ministr totiž své obecné vysvětlení doplnil vyčerpávajícím výčtem situace ve světě, lidská práva či uvedené hodnoty však již nezmínil, a to ani v případě Severní Koreje, Číny, Ruska, Blízkého východu či jižní Ameriky, čímž nastolil otázku, na kolik na těchto hodnotách v praxi záleží, varuje Washington Post.

Tillerson měl pravdu, když zdůraznil, že Spojené státy ubrání svou národní bezpečnost a hospodářskou prosperitu za předpokladu, že Američané ochrání svou schopnost být hlasem našich hodnot, nyní a navždy, parafrázuje editorial ministrova slova. Dodává, že měl pravdu i v tom, že k ochraně své bezpečnosti a ekonomiky musí USA občas činit ústupky diktátorům.

"Slýchám od vládních představitelů po celém světě: To po nás nemůžete žádat, nemůžeme postupovat tak rychle, nemůžeme se tak rychle přizpůsobit, ok?" cituje prestižní deník Tillersona. Doplňuje, že američtí ministři zahraničí toto vždy slýchali od spojenců, kteří porušují lidská práva, a často - možná až příliš často - došli k názoru, že je v zájmu Spojených států takové požadavky vyslyšet.  

Tillerson se však v mnoha základních věcech mýlí, kritizuje Washington Post. Předně, když hovoří výhradně o amerických hodnotách, prosazuje dle deníku nebezpečnou myšlenku. "Ideály svobody projevu a vyjadřování, vyznání a shromažďování a život v důstojnosti, bez útlaku, jsou univerzální hodnoty, které platí stejně pro člověka v Šanghaji i ve Springfieldu," píše americký server. Konstatuje, že časté odmítání těchto principů coby "západních hodnot" politiky, jakými jsou čínský prezident Si Ťin-pching či jeho ruský protějšek Vladimir Putin, není omluvou pro odpírání lidské svobody a americký ministr zahraničí by neměl tuto koncepci přiživovat.

Spojené problémy

Zadruhé se podle washingtonského deníku zdá, že Tillerson uvedeného hodnoty hází do samostatného koše a odděluje je od národních zájmů v trumpovském smyslu Amerika na prvním místě. "Takže, takto na jedné straně prosazujeme naši národní bezpečnost a ekonomické hodnoty, na druhé straně naše hodnoty jsou konstantní zde," cituje ministra editorial. Deklaruje, že tyto hodnoty a jejich podpora jsou s americkými národními zájmy integrálně spojené.

Vlády si volí lidé a pokud budou se svým obyvatelstvem nakládat slušně, je pravděpodobnější, že se budou slušně chovat i na mezinárodní scéně, soudí prestižní server. Uvádí, že u zkorumpovaných autokratů - k nimž řadí i Putina - je pravděpodobnější, že vybičují nacionalistickou animozitu, aby posílili svou vlastní legitimitu.

Severokorejský jaderný program je tak podle amerického deníku sice jiný problém než tamní koncentrační tábory se stovkami tisíc vězňů, ale přesto jsou obě otázky spojené, jelikož právě dusivá diktatura pomáhá činit z KLDR hrozbu pro mír. Washington Post pokládá otázku, zda si tuto vazbu Tillerson vůbec uvědomuje.

Skutečnost, že výklad amerického ministra zahraničí, který rozebíral region po regionu, opomněl zmínit uvedené hodnoty, nepovažuje vlivný deník za dobré znamení. Dodává, že ponechání lidských práv a demokracie v popředí diplomacie, spolu s ekonomikou a bezpečností, nevytváří překážku, jak Tillerson tvrdí. "Spíše prohlubuje zdroj americké síly, zdroj, kterému se žádný totalitní či autoritářský systém nemůže nikdy rovnat," uzavírá Washington Post.

Témata:  USA lidská práva

Aktuálně se děje

27. dubna 2024 19:39

26. dubna 2024 21:50

Biden poprvé deklaroval, že chce debatovat s Trumpem

Listopadovým prezidentským volbám v USA by měly předcházet předvolební duely obou kandidátů. Úřadující prezident Joe Biden se v pátek jasně vyjádřil, že nejpozději na podzim je ochoten debatovat s republikánským vyzyvatelem a svým předchůdcem Donaldem Trumpem, informovala AP. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy