reklama

Trump Macronovi poblahopřál ke zvolení a řekl, že se těší na vzájemnou spolupráci. "Prezident Trump zdůraznil chuť úzce spolupracovat s nově zvoleným prezidentem Macronem a společně čelit náročným úkolům," uvedl Trumpův úřad v prohlášení.

Výsledky prezidentských voleb ve Francii potvrdily jasné vítězství liberála Emmanuela Macrona, který se stane nejmladším prezidentem v historii země. Po sečtení všech platných hlasů jich tento bývalý ministr hospodářství získal 66,1 procenta. Krajně pravicovou političku Marine Le Penovou, která porážku uznala už krátce po skončení hlasování, podpořilo 33,9 procenta voličů. Zastánce užší integrace Evropské unie se úřadu ujme v neděli.

Ze zhruba 47 milionů registrovaných voličů se 25,38 procenta k hlasovacím urnám nedostavilo. Podle agentury Reuters jde o téměř rekordní neúčast, nejvyšší za více než půlstoletí. Rekordních 11,5 procenta odevzdaných hlasů bylo buď prázdných, nebo poškozených. Podle médií se do malého zájmu o volby mohla promítnout neochota vyslovit se pro některého z dvojice kandidátů stojících mimo tradiční politické strany, svou roli mohl však hrát i prodloužený víkend.

Macron Le Penovou porazil větším rozdílem, než předpokládaly předvolební průzkumy. Výsledek Národní fronty (FN) Le Penové je přesto rekordní. Prvním úkolem nového prezidenta bude zajistit svému hnutí parlamentní většinu v červnových volbách, aby mohl prosadit svůj program. Na seznamu kandidátů bude podle Macrona nejméně polovina lidí, kteří jsou v politice noví.

Macron se dnes sešel u hrobu neznámého vojína v Paříži s dosluhující hlavou státu Françoisem Hollandem. U příležitosti oslav 72. výročí konce druhé světové války společně položili květiny na pamětní desku a zapálili věčný oheň, připomínající miliony padlých ve válkách. Slavnostní inaugurace v Elysejském paláci bude v neděli, kdy Hollandeovi skončí pětiletý mandát.

Gratulace nově zvolenému francouzskému prezidentovi přicházejí z mnoha zemí. Podle německé kancléřky Angely Merkelové, s níž by měl Macron vytvořit ústřední státnický tandem EU, dává jeho zvolení naději nejen milionům Francouzů, ale i lidí v Německu a v Evropě. "Vedl odvážnou, proevropskou volební kampaň. Je pro otevřenost světu a staví se rozhodně za sociálně-tržní hospodářství," poznamenala kancléřka.