Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

V Jižní Koreji se konají předčasné prezidentské volby

Mun Če-in
Mun Če-in
Foto: Wikimedia Commons

Soul - V Jižní Koreji dnes začaly předčasné prezidentské volby, o nejvyšší úřad se uchází 13 kandidátů. Za favorita je podle průzkumů pokládán vůdce liberální opozice Mun Če-in (64), který usiluje o zlepšení vztahu s KLDR.

Předčasné prezidentské volby byly v Jižní Koreji vyhlášeny poté, co prezidentku Pak Kun-hje v březnu sesadil z funkce ústavní soud kvůli podezření z přijímání úplatků.

Mun Če-in má podle průzkumů spolehlivý náskok před svými hlavním dvěma rivaly - centristou An Čchol-soem a konzervativcem Hong Čun-pchjoem.

Vyhraje-li Mun, skončí tím devítiletá vláda konzervativců. Čeká se, že by navázal na zahraniční politiku liberálních prezidentů z let 1998 až 2008. Těm se tehdy pomocí "slunečné politiky" podařilo dosáhnout ve spolupráci s KLDR historických průlomů.

Voliči mají příležitost hlasovat ve více než 139.000 volebních místnostech do osmi hodin večer místního času (12:00 SELČ). Krátká volební kampaň se soustředila spíše na nezaměstnanost a sociální nerovnosti, než na napjaté vztahy s komunistickým sousedem na severu poloostrova, KLDR.

Vítěz voleb bude ihned uveden do úřadu jako nový prezident, vynechá se obvyklá dvouměsíční přechodná doba. Nový prezident se volí na dobu pěti let.

Témata:  Jižní Korea Severní Korea Pak Kun-hje 1 Mun Če-in

Aktuálně se děje

11:40

Počasí: Meteorologové nadále varují před nočním mrazem v Česku

Každým dnem se blíží očekávané oteplení, ale před námi jsou ještě alespoň dvě mrazivé noci. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) ve středeční výstraze upozornil, že v noci na čtvrtek a na pátek klesnou teploty pod nulu. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy