Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Porošenko zkritizoval Nesmrtelný pluk

Petr Porošenko, ukrajinský prezident
Petr Porošenko, ukrajinský prezident
Foto: president.gov.ua **www.president.gov.ua**

Kyjev - V ruských a ukrajinských městech, ale v menší míře například i v Pekingu, Torontu či Stockholmu se dnes koná pochod s názvem Nesmrtelný pluk. Účastníci moskevské akce chtějí nést také fotografie bojovníků padlých v Donbasu. To dnes kritizoval ukrajinský prezident Petro Porošenko.

Průvod má uctít především památku padlých za druhé světové války; jeho účastníci nesou snímky svých předků, kteří ve válce bojovali nebo zemřeli. Organizátoři moskevského pochodu nicméně důrazně upozorňovali, že nosit na akci portréty lidí, kteří nebojovali v druhé světové válce, není vhodné.

Podle Porošenka organizuje Kreml tuto akci s cílem dosáhnout expanze "pomocí živých i mrtvých". Porošenko akci ironicky označil za symbol "ruského přátelství".

V Charkově na východě Ukrajiny se účastníci pochodu střetli s vojáky, kteří bojovali v Donbasu. Policie však potyčky rozehnala.

V Kyjevě proti účastníkům Nesmrtelného pluku vystoupili ukrajinští nacionalisté. Během pietního aktu zpívali ukrajinskou hymnu a následně skandovali "Hanba!" a "Sláva Ukrajině". Zadrženi byli dva lidé, kteří na policisty hodili dýmovnici. Další 15 lidí zadrželi v Oděse a Děpru (dříve Dněpropetrovsk).

Celkem se akce Nesmrtelný pluk podle agentury Unian na Ukrajině zúčastnilo 50.000 lidí.

Témata:  Petr Porošenko Ukrajina Rusko

Aktuálně se děje

1. května 2024 13:27

Hnutí ANO odstartovalo předvolební kampaň. Zveřejnilo její hlavní témata

Při zahájení hlavní fáze kampaně ANO ve Zlíně uvedl předseda Andrej Babiš, že hlavními prioritami hnutí ve volbách do Evropského parlamentu jsou boj proti nelegální migraci, obrana suverenity a odpor proti Zelené dohodě, nazvané Green Deal. Hlavním heslem kampaně před červnovými volbami je "Česko pro tebe všecko".

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy