Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

V Keni propukla epidemie horečky dengue

Vlajka Keni
Vlajka Keni
Foto: Pixabay

Nairobi - Keňské zdravotní orgány upozornily na propuknutí epidemie horečky dengue v oblasti Mombasy a podél turisticky oblíbeného keňského pobřeží. Nákaza se potvrdila u více než 100 lidí.

S odkazem na místní zdravotnické úřady o tom informoval web Africa News. Podle místopředsedy Asociace cestovních kanceláří Jana Papeže české cestovní kanceláře v tomto období klienty do pobřežní oblasti Keni nevozí.

Dengue je kvůli silným bolestem, které způsobuje, také známa jako horečka lámající kosti. Jedná se o virové onemocnění přenášené komáry druhu Aedes aegypti. Nemoc se může projevovat podobně jako chřipka, ale zhruba u pěti procent pacientů jsou následky smrtelné. Neexistuje proti ní zatím žádné očkování ani účinná léčba, je však možné provést opatření, jež mohou infikování člověka zabránit. Nemoc se šíří v tropických oblastech především v období dešťů.

"Prostřednictvím zdravotních testů na soukromých klinikách se potvrdila nákaza u 119 osob," uvedla v nedělním prohlášení šéfka zdravotnické správy pro oblast Mombasy Khadija Shikelyová s tím, že nemoc si zatím nevyžádala žádné oběti na životech. V roce 2014 přišli v regionu na následky horečky dengue o život tři lidé.

České cestovní kanceláře v tomto období klienty do těchto oblastí nevozí, protože je tam pro návštěvu naprosto nevhodné počasí.

Témata:  Keňa dengue

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 11:06

Herec z Harryho Pottera Warwick Davis přišel o milovanou manželku

Herec Warwick Davis (54), známý zejména z role v čarodějnické sérii Harry Potter, prožívá těžké období. Jeho srdce zlomila ztráta milované manželky Sammanthy, která zemřela ve věku pouhých 53 let.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy

Donald Tusk

Tusk apeluje: Nadcházející týdny mohou rozhodnout o osudu války na Ukrajině

Polský premiér Donald Tusk po summitu Evropské rady upozornil, že situace na ukrajinské frontě je kritická a příští týdny mohou rozhodnout o osudu války. Podle premiéra obsahují závěry summitu závazné ustanovení, která zavazují EU přijmout opatření k zajištění bezpečnosti ukrajinského nebe. Tusk se také vyjádřil k zatčení Poláka, který údajně pracoval pro ruskou rozvědku.