Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Babiš zneužívá svá média, stal se obětí vlastních metod. Německá média píší o dění v Česku

Andrej Babiš /ANO/, ministr financí
Andrej Babiš /ANO/, ministr financí
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Berlín - Vládní krize a kauzy českého ministra financí Andreje Babiše si všímá německý tisk. Server listu TAZ píše, že Babiš masivně zneužívá svá média pro politický boj. Analyzuje také nahrávky, které unikly na internet.

V Česku je skoro tradicí, že vlády nedokončí své volební období. "Akorát, že v průběhu této krize se stále více dostává na veřejnost to, před čím kritici ministra financí Andreje Babiše už roky varují: demokracie země včetně jejích kontrolních mechanismů je v ohrožení," píše TAZ.

Server popisuje obsah dosud zveřejněných nahrávek, včetně té, kde Babiš nevybíravými výrazy častuje své vládní kolegy, a připomíná, že ministr financí přísahal na zdraví svých dětí a vnuků, že nebude ovlivňovat svá média. "Je možné jen doufat, že se děti a vnoučata pochybného podnikatele těší nejlepšímu zdraví. Protože z nahrávek, jejichž autenticitu potvrdil sám Babiš, vychází najevo, jak masivně svá média v politickém boji zneužívá," míní server.

Za nejvýbušnější považuje třetí nahrávku, z níž podle něj jasně vyplývá, že měl Babiš skrze svého redaktora přístup k policejním spisům. "Zveřejněním nahrávek se stal Babiš poprvé obětí svých vlastních metod. Může to pro něj být tvrdá rána, zjistit, že ani on není nedotknutelný," konstatuje TAZ.

Ministr financí má podle webu v prezidentu Miloši Zemanovi mocného spojence, který nechce Babiše odvolat, jak žádá premiér Bohuslav Sobotka. "Tím se Zeman jasně staví proti ústavě," poznamenává TAZ.

Témata:  Andrej Babiš vláda noviny a tisk Německo

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 21:41

Hamás ukázal rukojmího na videu. Zmocnil se ho na festivalu

Teroristé z palestinského hnutí Hamás ve středu zveřejnili video s jedním z rukojmích. Podle médií jde o izraelsko-amerického mladíka, kterého se militanti zmocnili na festivalu. V rámci války v Gaze má brzy následovat další fáze - izraelská ofenziva do Rafáhu. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy