reklama

Soud se koná v ovzduší napětí mezi Tureckem a Českem poté, co dolní komora českého parlamentu v minulých dnech uznala masakr Arménů v Osmanské říší za genocidu.

Markétu Všelichovou a Miroslava Farkase turecké sdělovací prostředky označují za členy kurdské skupiny YPG, která bojuje v Sýrii a již Ankara řadí k teroristickým organizacím. Češi tvrdí, že jsou humanitárními aktivisty. Byli zatčeni loni v listopadu na turecké hranici a jsou ve vazbě. 

Český ministr zahraničí Lubomír Zaorálek v polovině prosince řekl, že se dvojice nechtěla zapojit do teroristických aktivit, ale hodlala na území ovládaném kurdskými jednotkami vybudovat polní nemocnici.

V ČR vznikla akční skupina, k níž patří rodiny zadržených Čechů. Ta poukazuje na neobjektivnost tureckých médií a trvá na tom, že dvojice byla na humanitární misi. Zadržena byla na hraničním přechodu z Turecka do Iráku a není podle této skupiny pravda to, co uvádí Turecko, totiž že Češi u sebe měli zbraně. Na druhé straně hranice na ně čekala lékařka z jedné irácké nemocnice, s níž chtěli Češi dohodnout podrobnosti o zprovoznění mobilní nemocnice. Pod prohlášením této akční skupiny je podepsán Janusz Konieczny.