Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Nový jihokorejský prezident nechce úřadovat z prezidentského paláce

Jižní Korea, ilustrační foto
Jižní Korea, ilustrační foto
Foto: Pixabay

Soul - Sídlem jihokorejského prezidenta je Modrý dům. Nová hlava státu Mun Če-in ale hodlá úřadovat z obyčejné, šedivé, desítky let staré vládní budovy v centru metropole Soulu. Tímto rozhodnutím přidělal nemalé starosti ochrance.

Podle agentury Reuters se jedná o symbolické gesto; právě v blízkosti komplexu se totiž konaly mohutné mírové protesty proti Munově předchůdkyni Pak Kun-hje, kterou v březnu sesadil z funkce ústavní soud kvůli podezření z přijímání úplatků a zneužití moci.

Liberální prezident Mun Če-in v předvolební kampani slíbil, že v Jižní Koreji nastolí spravedlivější společnost. "Opustím Modrý dům a zahájím období prezidenta z Kwanghwamunu, jakmile budou dokončeny přípravy," řekl Mun ve svém prvním projevu ve funkci prezidenta. Kwanghwamun je název pro historické centrum Soulu a také hlavní dopravní tepnu. Je sídlem významných korporací a finančních institucí, velvyslanectví, hotelů a koncertní haly.

Vládní komplex tvoří tři budovy a sídlí v něm několik ministerstev, včetně ministerstva zahraničí a ministerstva pro sjednocení. Agentura Reuters uvedla, že pro zřízení prezidentské kanceláře bude stárnoucí stavba ze 70. let muset projít zásadní rekonstrukcí. Mun Če-in doufá, že se do vládního komplexu bude moci nastěhovat v roce 2019.

"Bude to oříšek. Bezpečnost bude muset být hodně posílena. Podle mého názoru je to nerealistické," řekl agentuře Reuters jeden ze zdrojů, který si nepřál být jmenován. Ochrana jihokorejských vůdců není snadná. V roce 1968 se severokorejské komando pokusilo o atentát na tehdejšího prezidenta Pak Čong-hia. Policie je zastavila 800 metrů od Modrého domu. Dva útočníci unikli, další byli zabiti.

Vstup do hlavní 19patrové budovy vládního komplexu funguje na kartu, což je značně vzdáleno sofistikovanému bezpečnostnímu systému přísně střeženého Modrého domu, který se nachází za bariérou tvořenou silničními zátarasy a kontrolními stanovišti.

Témata:  Jižní Korea Mun Če-in

Aktuálně se děje

15. dubna 2024 16:53

Ukrajina tlačí na spojence: Kdyby nám Západ poskytl podporu jako Izraeli, taky jsme se ubránili

Úspěch Izraele a jeho spojenců, kterým se v noci na neděli ve velké míře podařilo zmařit masivní útok íránských raket a dronů, naznačuje, čeho by Ukrajina mohla dosáhnout proti ruským vzdušným útokům, pokud by měla větší podporu od svých partnerů. V reakci na nejnovější vývoj na Blízkém východě to v pondělí podle agentury AP uvedl ukrajinský ministr zahraničí Dmytro Kuleba.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy