Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Diskuse mezi členskými zeměmi EU je důležitá, volá lucemburský premiér

Bohuslav Sobotka /ČSSD/, předseda vlády
Bohuslav Sobotka /ČSSD/, předseda vlády
Foto: Vláda.cz

Lucemburk – V Lucembursku se dnes sešli tamní premiér Xavier Bettel a jeho český protějšek Bohuslav Sobotka (ČSSD). Bettel po jednání na tiskové konferenci prohlásil, že pro jeho zemi je lepší Evropská unie s několika rychlostmi než Evropa, která stojí na místě.

Bettel také uvedl, že v Evropské unii je důležité navzájem diskutovat. Proto prý vítá svolání summitu zemí Beneluxu, tedy Belgie, Nizozemska a Lucemburska a visegrádské skupiny 19. června do Varšavy. Podle Bettela jsou totiž kroky některých zemí V4 v poslední době špatně pochopitelné.

„My jako Benelux, a ostatní členové EU, skutečně trošku nechápeme vývoj a jisté interpretace, které tyto země činí," prohlásil lucemburský politik. Ve Varšavě bude právě k takové diskusi a pochopení příležitost i přes některá nepříjemná témata, které se dostanou na pořad jednání.

Evropská unie už řadu měsíců se znepokojením sleduje dění v Polsku, především okolo tamního ústavního soudu, a Maďarsku s jeho problematickými zákony o vysokých školách a nevládních organizacích. Už loni v září se nechal lucemburský ministr zahraničí Jean Asselborn slyšet, že Budapešť si zaslouží vyloučení z Evropské unie, neboť prý podkopává základní hodnoty bloku. Podle Bettela nebude EU schopná společně postupovat kupředu, pokud nedokáže společně diskutovat.

Český premiér Sobotka dnes připomněl, že myšlenku setkání zemí Beneluxu a V4 inicioval on v době českého předsednictví ve visegrádské skupině, v níž je ještě Slovensko, Maďarsko a Polsko. Nadcházející varšavský summit má za důležité a symbolické setkání kvůli snaze o soudržnou Evropu.

„Kdy budeme všichni u jednacího stolu a budeme se podílet na společné budoucnosti. Budeme se na něm podílet tím, že budeme hledat dohodu, že budeme hledat vyvážený kompromis tak, abychom zohlednili národní zájmy i potřebu fungování evropské spolupráce," prohlásil předseda české vlády.

Se Sobotkou dnes Bettel probíral také chystaný britský odchod z Evropské unie, hovořili též o migraci. Lucemburčan před novináři podotkl, že země by měly respektovat uzavřené dohody o přerozdělování migrantů. Česko patří mezi ty státy EU, které vůči nim od začátku protestovaly a nejeví příliš ochoty žadatele o azyl z Itálie a Řecka přebírat. Shodou okolností se dnes u unijního soudu v Lucemburku konalo veřejné jednání ke slovenské a maďarské stížnosti na toto rozhodnutí ze září 2015.

Podle Sobotky existují možnosti zlepšení hospodářské spolupráce, například pokud jde o ekologické technologie, obnovitelné zdroje energie, informační technologie či perspektivní odvětví kosmických a satelitních technologií.

Témata:  Lucembursko Bohuslav Sobotka Xavier Bettel

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 11:40

Počasí: Meteorologové nadále varují před nočním mrazem v Česku

Každým dnem se blíží očekávané oteplení, ale před námi jsou ještě alespoň dvě mrazivé noci. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) ve středeční výstraze upozornil, že v noci na čtvrtek a na pátek klesnou teploty pod nulu. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy