Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Pobřežní stráž u libyjských břehů zachránila 350 běženců

Uprchlíci, ilustrační foto
Uprchlíci, ilustrační foto
Foto: UNHCR

Tripolis - Agentura AFP s odvoláním na libyjské námořnictvo informovala o tom, že dnes bylo u pobřeží Libye zachráněny více než tři stovky migrantů.

Libyjská pobřežní stráž dnes u pobřežního města Sabráta zachránila více než 350 migrantů, kteří se tísnili na 18 metrů dlouhé dřevěné lodi, jež měla namířeno k italským břehům. Mezi zachráněnými běženci bylo více než deset žen.

Většina migrantů podle fotografa AFP pocházela z Maroka a Bangladéše. Libyjský bezpečnostní zdroj uvedl, že loď, na které se běženci vydali do Evropy, byla přeplněná a hrozilo, že se potopí.

Běženci byli převezeni do Tripolisu, kde jim příslušníci libyjského Červeného půlměsíce poskytli humanitární pomoc. Později budou převezeni do záchytných center.

V posledních třech letech se každý rok z Libye do Itálie přeplavilo více než 150.000 migrantů. Podle Mezinárodní organizace pro migraci (IOM) se letos zatím do Evropy dostalo po moři 44.209 uprchlíků. Téměř 1100 jich cestou zahynulo nebo jsou pohřešováni.

Mezinárodní organizace uvádí, že v současné chvíli je v Libyi 800.000 až milion lidí, kteří doufají, že se doplaví do Evropy. Většina z nich pochází ze subsaharské Afriky. Asi 7000 až 8000 migrantů se nyní nachází ve 20 libyjských záchytných centrech.

Témata:  uprchlíci Libye

Aktuálně se děje

1. května 2024 9:25

Polsko odmítlo chránit Ukrajince, kteří se vyhýbají odvodům do armády

Polsko nebude chránit Ukrajince, kteří se vyhýbají odvodům do ozbrojených sil, uvedl v úterý náměstek polského ministra zahraničí Andrzej Szejna. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy