Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Senátní výbor požaduje po Flynnovi dokumenty, Trumpův exporadce odmítá spolupracovat

Senát USA
Senát USA
Foto: Wikipedia **www.wikipedia.org**

Washington - Bývalý poradce prezidenta Donalda Trumpa Michael Flynn, který je podezíraný z úzkých vazeb na ruské činitele, odmítl spolupracovat na vyšetřování dobrovolně. Výbor amerického Senátu proto podal formální žádost o dokumenty k případu.

Republikánský předseda výboru pro tajné služby Richard Burr spolu s demokratickým místopředsedou Markem Warnerem vydali ve středu prohlášení, podle něhož Flynna na konci dubna neformálně požádali o spolupráci, což odmítl.

Nyní tedy prostřednictvím jeho právníka podali oficiální žádost o předložení dokumentů podstatných pro šetření kauzy. Podobné žádosti dostali podle agentury AP i další bývalí Trumpovi poradci a lidé z jeho okolí.

Flynn loni Trumpovi pomáhal s prezidentskou kampaní a po jeho lednovém nástupu do Bílého domu sloužil prezidentovi jako hlavní bezpečnostní poradce. Po 24 dnech v úřadu ale musel odstoupit kvůli svým nejasným vazbám na Rusko. Flynn totiž viceprezidentovi Miku Penceovi nejdříve řekl, že před prezidentskou inaugurací nehovořil s ruským velvyslancem Sergejem Kisljakem o amerických sankcích proti Rusku. Později připustil, že s Kisljakem jednal a že to Penceovi neřekl nedopatřením.

Podle tehdejší náměstkyně ministra spravedlnosti Sally Yatesové o tom, že oklamal Pence, Rusové věděli, čímž byl podle ní Flynn snadno vydíratelný Moskvou.

Trump v úterý odvolal šéfa FBI Jamese Comeyho, což zdůvodnil jeho údajnými pochybeními při vyšetřování kauzy e-mailů bývalé ministryně zahraničí Hillary Clintonové. Média se však shodují, že za jeho náhlým krokem byl Trumpův odpor k vyšetřování údajné ruské pomoci jeho kampani.

Témata:  Donald Trump Rusko USA Senát USA

Aktuálně se děje

19. dubna 2024 8:44

Izrael v noci zaútočil na Írán, tvrdí tisk

Izrael v noci na pátek zaútočil na Írán. Uvedla to americká média s tím, že jde o odvetu za jeho víkendový útok.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy

Hamás - zkratka pro Hnutí islámského odporu

Příměří s Hamásem se vzdaluje? Hnutí zvažuje stěhování z Kataru

Politické křídlo palestinského hnutí Hamás zvažuje přesun z Kataru, napsal americký deník The Wall Street Journal s odvoláním na své zdroje. Podle listu by stěhování zřejmě dále ohrozilo jednání o příměří mezi Hamásem a Izraelem, protože je zprostředkovává právě Katar, kde dlouhodobě pobývá lídr hnutí Ismáíl Haníja.