reklama

Marine Le Penová v nedělním druhém kole francouzských prezidentských voleb podlehla centristovi Emmanuelovi Macronovi. Podpořilo ji ale 33,9 procenta voličů, což je pro krajní pravici ve Francii historický zisk.

I přesto nejsou její významní spolustraníci příliš spokojeni. Podle zakladatele Národní fronty Le Pena ovlivnil výsledek prezidentských voleb postoj jeho dcery k otázce evropské měny a členství Francie v Evropské unii. Jak prohlásil otec Marine Le Penové, měla věnovat ve své předvolební kampani větší pozornost problémům demografie a masové imigrace, uvádí agentura Reuters.

O tom, že příčinou porážky Marine Le Penové byl její postoj vůči evropské měně, který voliči dost nepochopili, mluvila také právě poslankyně Marion Maréchal-Le Penová, které oznámila, že se chce na „nějaký čas“ stáhnout z politiky. Výrazná tvář Národní fronty se ale podle svých slov nehodlá „vzdát politického boje nadobro". „Nikdy bych nemohla zůstat lhostejná k utrpení svých krajanů," uvedla v dopise, ze kterého citují francouzská média.

Podle agentury Reuters je rozhodnutí Maréchalové-Le Penové dalším projevem rozkolu uvnitř Národní fronty. Jean-Marie Le Pen označil v rozhovoru s listem Le Figaro rozhodnutí své vnučky za „dezerci". Maréchalová-Le Penová byla od roku 2012 jednou z pouhých dvou poslanců Národní fronty ve francouzském Národním shromáždění.