Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

EU schválila bezvízový styk pro Ukrajinu

EU
EU
Foto: Pixabay

Brusel - Občané Ukrajiny budou moci od druhé poloviny června bez víz cestovat do schengenského prostoru. Odsouhlasily to dnes země EU. Bezvízový styk, který se s výjimkou Británie a Irska vztahuje na celou unii, ale nebude pro Ukrajince znamenat právo v EU pracovat.

Bezvízový styk s Ukrajinou schválil už v dubnu Evropský parlament, a to výraznou většinou, když pro zrušení víz zvedlo ruku 521 poslanců a proti bylo 75. Dnešní definitivní stvrzení tohoto kroku ministry zemí EU na jejich schůzce v Bruselu už bylo v zásadě jen očekávanou formalitou.

Maltský ministr vnitra Carmelo Abela, jehož země předsedá EU, označil krok za "důležitý vývoj, který napomůže posílení vazeb mezi občany Ukrajiny a EU". "Následuje po dokončení potřebných reforem ze strany Ukrajiny v řadě oblastí, včetně migrace, veřejného pořádku a bezpečnosti, vnějších vztahů a základních práv," dodal v tiskovém prohlášení.

Ukrajinci budou ke vstupu do schengenského prostoru potřebovat biometrický pas a jejich pobyt v průběhu 180 dní nesmí přesáhnout 90 dní. Nebudou potřebovat víza, pokud přijedou z podnikatelských, turistických či rodinných důvodů.

Součástí schengenského prostoru jsou s výjimkou Rumunska, Bulharska, Chorvatska, Kypru, Británie a Irska všechny členské země EU. Británie a Irsko zájem o začlenění do Schengenu nemají, ostatní unijní země o vstup usilují. Z neunijních států se do systému volného pohybu bez hraničních kontrol zapojily Island, Norsko, Švýcarsko a Lichtenštejnsko.

Témata:  Schengen EU Ukrajina

Aktuálně se děje

8:45

Ukrajinská armáda stahuje z bojiště americké tanky Abrams

Ukrajina dočasně stáhla z bojiště americké tanky Abrams M1A1. Ukázaly se jako zranitelné při útocích ruskými drony, uvedla agentura AP s odvoláním na zdroje v americké armádě.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy