Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Ukrajinská krize: Z Donbasu od vypuknutí konfliktu uprchlo více než 2,8 milionu lidí

Ukrajinská armáda
Ukrajinská armáda
Foto: mil.gov.ua **www.mil.gov.ua**

Kyjev - Od vypuknutí konfliktu v Donbasu na jaře 2014 uprchlo z reginu přes 2,8 milionu lidí, utíkají především dál na Ukrajinu, do Ruska či Běloruska. Válka si vyžádala už přes 10 tisíc mrtvých, v současné době žije ve válečné oblasti přibližně pět milionů lidí.

Informovala o tom dnes agentura Interfax. "V současné době se na území Ukrajiny nachází přes jeden a půl milionu vnitřních uprchlíků. Od vypuknutí konfliktu v Donbasu přes milion osob uprchlo do Ruska a dalších přibližně 120.000 do Běloruska," oznámil Davron Muchamadijev, představitel Mezinárodního výboru Červeného kříže v Rusku.

Podle Muchamadijeva ruské, ukrajinské i běloruské pobočky Červeného kříže při zajištění pomoci běžencům aktivně spolupracují.

"Hlavními problémy při práci přímo v Donbasu je pro nás chybějící infrastruktura: nedostatek zdravotnických zařízení a problémy se zásobováním oblasti vodou," dodal.

Témata:  Ukrajinská krize Ukrajina uprchlíci

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy