Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Více než sto dívek propuštěných ze zajetí Boko Haram se vrátí do školy

Nigérie
Nigérie
Foto: UNHCR

Abuja – V září by se do školy mělo vrátit více než 100 dívek, které se dostaly na svobodu poté, co byly zajaty skupinou Boko Haram. Dívky jsou teď ve speciální léčebně v Abuji, kde o ně pečují psychologové. 

V této skupině je i 82 dívek, které skupina propustila v sobotu. Ty byly vyměněny za bojovníky Boko Haram. S odkazem na nigerijskou ministryni pro ženské záležitosti o tom dnes informoval zpravodajský server BBC. Radikálové před třemi lety unesli ze školy ve městě Chibok na severu země téměř 300 studentek a více než 100 se jich stále pohřešuje.

„Dvaaosmdesát čerstvě propuštěných dívek je v lepším psychickém stavu než těch 21 dívek, které byly propuštěny loni," uvedla ministryně pro ženské záležitosti Aisha Alhassanová. Dívky by se podle ní mohly vrátit do školy už v září, konečné slovo ale budou mít lékaři.

Alhassanová odmítá, že dívky, které jsou drženy ve vládní péči, jsou tam proti své vůli. Podle ní mohou kdykoliv léčebnu opustit. Jedna z dívek je podle ní na návštěvě u své rodiny.

Islamisté v dubnu 2014 unesli 276 školaček a vláda s nimi dlouhodobě vyjednává o jejich propuštění. Únos studentek ze školy v Chiboku ve státě Borno je nejznámějším případem násilností páchaných teroristickou organizací Boko Haram. Dětský fond OSN (UNICEF) poukázal na to, že Boko Haram unesené děti využívá k sebevražedným útokům.

Témata:  Boko Haram Nigérie

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 16:59

Kreml chce zatlačit Ukrajince hlouběji, obává se střel ATACMS

V případě, že Kyjev získá od Spojených států taktické balistické střely ATACMS s delším doletem, Rusko bude nuceno provést hlubší vojenské akce proti ukrajinským silám a rozšířit tzv. nárazníkovou zónu.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy