Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Bezvízový styk s EU stvrzuje rozvod s ruským impériem, raduje se Porošenko

Petr Porošenko, ukrajinský prezident
Petr Porošenko, ukrajinský prezident
Foto: president.gov.ua **www.president.gov.ua**

Kyjev - Země EU včera zrušily vízový styk s Ukrajinou. Její občané budou ke vstupu do schengenského prostoru potřebovat jen biometrický pas a jejich pobyt v průběhu 180 dní nesmí přesáhnout 90 dní. Prezident Petro Porošenko to komentoval slovy, že Ukrajina definitivně stvrdila "rozvod s ruským impériem".

"Já bych řekl, že dnes (ve čtvrtek) Ukrajina definitivně stvrdila svůj rozvod s ruským impériem a přesně tak filozoficky to musíme brát," prohlásil Porošenko ve čtvrtek večer v rozhovoru, který poskytl televizní stanici 1+1.

Získání bezvízového styku s EU podle něj vrací Ukrajinu do Evropy. "Jedná se nejen a ani ne tak o bezvízové přecházení hranic, jedná se o návrat Ukrajiny na historické místo mezi evropskými zeměmi," zdůraznil ukrajinský prezident.

Opoziční politička Julija Tymošenková nadšení Porošenka ale brzdí, protože bezvízové cestování podle ní bude moci využít jen deset až 15 procent obyvatel. "Ukrajinský národ byl doveden na takovou hranici, že jsme se dostali do desítky nechudších zemí světa," upozornila šéfka strany Vlast.

Témata:  Petr Porošenko Ukrajina Julija Tymošenková Rusko

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 11:06

Herec z Harryho Pottera Warwick Davis přišel o milovanou manželku

Herec Warwick Davis (54), známý zejména z role v čarodějnické sérii Harry Potter, prožívá těžké období. Jeho srdce zlomila ztráta milované manželky Sammanthy, která zemřela ve věku pouhých 53 let.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy

Donald Tusk

Tusk apeluje: Nadcházející týdny mohou rozhodnout o osudu války na Ukrajině

Polský premiér Donald Tusk po summitu Evropské rady upozornil, že situace na ukrajinské frontě je kritická a příští týdny mohou rozhodnout o osudu války. Podle premiéra obsahují závěry summitu závazné ustanovení, která zavazují EU přijmout opatření k zajištění bezpečnosti ukrajinského nebe. Tusk se také vyjádřil k zatčení Poláka, který údajně pracoval pro ruskou rozvědku.