Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Hackerský útok na Macrona? Stopy vedou k neonacistům z USA

Útok hackera, ilustrační fotografie
Útok hackera, ilustrační fotografie
Foto: Pixabay

Paříž - Stopa hackerského útoku, jehož terčem se těsně před prezidentskými volbami ve Francii stalo hnutí Emmanuela Macrona prý vede do USA. Prsty by v něm mohli mít američtí neonacisté  sympatizující s Donaldem Trumpem a Vladimirem Putinem. Francouzský prezident François Hollande slíbil, že hackerské útoky na Macronův štáb nezůstanou bez odpovědi.

Na své internetové stránce to píše francouzský list Le Monde. V závěru kampaně měly Macrona zdiskreditovat také falešné dokumenty o údajném kontu v daňovém ráji v Karibiku, které se rozšířily rovněž nejprve přes weby americké krajní pravice. Tato nařčení měla posílit šance Macronovy soupeřky ve druhém kole, vůdkyně francouzské krajní pravice Marine Le Penové.

Deník k tomu napsal, že ať je původ těchto dokumentů jakýkoli, jejich šíření bylo zorganizováno v prostředí americké extrémní pravice s udivující pečlivostí. Podle listu lze zatím přinejmenším vysledovat, jak se organizovalo šíření informací. Odkazy na ukradené maily Macronova hnutí se nejprve objevily na diskusním fóru 4chan, využívaném americkou krajním pravicí.

První článek o úniku se následně objevil na webu Disobedient Media, rovněž blízkém „alternativní pravici", a propagoval je kontroverzní publicista akreditovaný v Bílém domě Jack Posobiec mezi 100.000 fanoušky na twitteru a na svém webu, který má rovněž francouzskou verzi.

Vyloučit prý ale nelze ani „ruskou stopu", protože „existují vazby mezi americkou krajní pravicí a Ruskem". Ruská státní média věnovala útokům na Macrona velkou pozornost.

Již dříve portál WikiLeaks, který se zaměřuje na zveřejňování tajných informací, naznačil možnou ruskou stopu za únikem dokumentů z Macronova štábu: v metadatech k uniklým materiálům se podle serveru objevuje jméno pracovníka bezpečnostní společnosti spojené s ruskou vládou.

Témata:  hackeři Francie USA Emmanuel Macron

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 11:15

Zasedání Rady NATO – Ukrajina proběhne už v pátek, hlavním tématem bude protivzdušná obrana

Zasedání Rady NATO – Ukrajina, o které požádal ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj, se uskuteční v pátek. Zelenskyj by měl jednat s ministry obrany členských zemí Aliance, oznámil její generální tajemník Jens Stoltenberg.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy