Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Trumpovi právníci hájí svého šéfa: Až na výjimky s Rusy neobchodoval ani jim nedluží peníze

Donald Trump
Donald Trump
Foto: The White House

Washington – Bílý dům dnes zveřejnil dopis právníků Donalda Trumpa. V něm se píše, že současný americký prezident až na několik málo výjimek s Rusy neobchodoval a žádným ruským občanům peníze nedluží. 

Trumpovi právníci prověřovali miliardářova daňová přiznání za posledních deset let. Agentura AP nicméně upozornila, že je to tvrzení Trumpových právníků a že bez přístupu k daňovým přiznáním není možné pravdivost prohlášení nezávisle ověřit.

Daňová přiznání podle listu až na výjimečné případy nevykazují žádné příjmy z jakýchkoli ruských zdrojů. Výjimkou je prodej nemovitosti na Floridě za 95 milionů dolarů (2,3 miliardy Kč) jednomu ruskému miliardáři a soutěž krásy Miss Universe z roku 2013, která se tehdy konala v Moskvě. Podílová práva na soutěž Trump do roku 2015 vlastnil.

Rusové se podle právníků nepodíleli na kapitálových investicích do Trumpových aktivit a že neexistují žádné Trumpovy dluhy vůči ruským věřitelům. Dokument dále uvádí, že Trump jen mohl v uplynulých letech vydělat „nepodstatné" částky v rámci běžných prodejních transakcích s ruskými občany.

Trump je po několika desetiletích prvním prezidentem, který nepředložil své daňové výkazy. Ještě v roce 2014 tvrdil, že pokud se rozhodne kandidovat, tradici zveřejňování daňových přiznání dodrží.

Témata:  Donald Trump USA daně Rusko

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 11:40

Počasí: Meteorologové nadále varují před nočním mrazem v Česku

Každým dnem se blíží očekávané oteplení, ale před námi jsou ještě alespoň dvě mrazivé noci. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) ve středeční výstraze upozornil, že v noci na čtvrtek a na pátek klesnou teploty pod nulu. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy