Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Zaměstnanost migrantů? Německu žije půl milionu žadatelů o azyl na dávkách

Uprchlíci, ilustrační foto
Uprchlíci, ilustrační foto
Foto: UNHCR

Berlín/Vídeň - Podle nových statistik v Německu více než půl milionu žadatelů o azyl nyní dostává nějaký druh sociálních dávek od státu. V sousedním Rakousku je míra nezaměstnanosti mezi migranty více než 20 procent. Píší to německá a rakouská média.

Čísla německého Spolkového úřadu pro zaměstnanost (BA) byla zveřejněna počátkem tohoto týdne, tedy v době, kdy se v Německu spekuluje o tom, jestli je více než jeden milion přistěhovalců schopen integrovat se na německý pracovní trhu, píše server T-Online.

Ministryně práce Andrea Nahlesová, sociální demokratka (SPD), k tomu řekla: „Není to sprint, ale běh,“ To podle ní znamená, že migranti potřebují mnohem více času k zajištění stabilního zaměstnání. 

Výzkumník Herbert Brücker z Ústavu pro výzkum práce (IAB) tvrdí, že zatímco úroveň vzdělání mnoha přistěhovalců je lepší než je průměr v jejich domovských zemích, v porovnání s průměrnými Němci je nízké. IAB loni v prosinci tvrdil, že pouze třem procentům přistěhovalců, kteří přijeli do země v poslední době, se podařilo najít práci. Skupina uvedla: „Bylo by iluzí se domnívat, se nám podaří najít velkému počtu uprchlíků dobře placená pracovní místa v oborech, jako je výroba automobilů.“

Bývalý šéf BA, Frank-Jürgen Weise, také varoval, že v poslední době přišli především přistěhovalci z Afriky a Středního východu, kteří nebudou pomáhat Německu při vyřešení problému s nedostatkem kvalifikovaných pracovníků. 

V sousedním Rakousku, které také přijalo velkým podíl přistěhovalců, je problém v nezaměstnaností migrantů na vzestupu. Nová zpráva Veřejné služby zaměstnanosti v Rakousku (AMS) ukazuje, že v průběhu minulého roku nezaměstnanost migrantů vzrostla na 23,2 procenta.

Výkonný ředitel AMS Johannes Kopf to přičítal dlouhé době azylového řízení, které může trvat až dva roky, a poukázal také na špatné vzdělávací zázemí mnoha migrantů a jejich nedostatečnou kvalifikaci, která by se navíc mohla stát v průběhu řízení o udělení azylu zastaralou.

Podle AMS patří mezi nejméně vzdělané migranty afghánští občané, takže je u nich pravděpodobnější, že uvíznou na podřadných pracovních místech. Celkový počet nezaměstnaných migrantů v Rakousku v současné době činí 28925. Z toho drtivá většina (18036) žije v rakouském hlavním městě. 

Témata:  uprchlíci Německo nezaměstnanost

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy