Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

KLDR vzkazuje do USA: Budeme jednat, pokud k tomu budou podmínky

Severní Korea
Severní Korea
Foto: Pixabay

Pchjongjang/Peking/Washington - KLDR připravuje jednání s administrativou amerického prezidenta Donalda Trumpa. Obě země přitom byly doposud na prahu válečného konfliktu. Také by mohlo nastat oteplení ve vztazích s Jižní Koreou.

Vysoká diplomatka Čche Son-hui ze severokorejského ministerstva zahraničí, který odpovídá za kontakty KLDR se Severní Amerikou, s novináři hovořila v Pekingu, kde se zastavila na cestě z Norska. "Budeme jednat, pokud k tomu budou podmínky," řekla na dotaz, zda KLDR připravuje jednání s Trumpovou administrativou.

Trump v jednom z rozhovorů koncem dubna řekl, že hrozí "velký konflikt" s KLDR. Prohlásil, že by uvítal diplomatické řešení sporu kolem jaderného a raketového programu KLDR. Podle zpravodajského severu BBC bude KLDR zřejmě muset přistoupit na diskusi o omezení jaderného zbrojního programu, pokud bude chtít zahájit jednání s USA.

V Oslu se Čche podle japonských sdělovacích prostředků zúčastnila jednání s delegací bývalé americké vlády. Podle těchto zdrojů není do rozhovorů zapojen nikdo ze současné americké administrativy.

K dotazu týkajícímu se kontaktu s nově zvoleným jihokorejským prezidentem Mun Če-inem řekla: "Uvidíme." Mun Če-in slíbil, že bude vůči Pchjongjangu uplatňovat umírněnou politiku.

Témata:  Severní Korea USA Jižní Korea

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 13:46

Černochová vymění šéfa Vojenského zpravodajství. Bude jím Bartovský

Vláda ve středu na návrh ministryně obrany Jany Černochové (ODS) odsouhlasila jmenování brigádního generála Petra Bartovského ředitelem Vojenského zpravodajství (VZ). Po úterním projednání na plénu sněmovního obranného výboru tak byly splněny zákonné podmínky pro jeho jmenování.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy