reklama

Prestižní zahraniční server Foreign Policy se domnívá, že pravděpodobný příští premiér Česka, Andrej Babiš, bude skvěle vycházet se současnou hlavou Spojených států, prezidentem Donaldem Trumpem.

Ve včerejším článku se server zabývá současnou politickou krizí v naší zemi. Bývalý britský premiér Harold Wilson prý v minulosti pronesl, že týden je v politice dlouhá doba. "To rozhodně platí pro českého premiéra Bohuslava Sobotku", píše server. 2. května se Sobotka snažil podat demisi celé vlády. "Byla to čistě politická hra, jeho Sociální demokracie zaostávala v průzkumech za hnutím ANO, které je antiestablishmentové. Sobotka tak chtěl přesměrovat pozornost na skandály ministra financí Babiše ještě před podzimními volbami do Sněmovny," stojí v článku. Autor připomíná skandály, kterým musí Babiš v současnosti čelit.

Problémem, který se Sobotkovi postavil do cesty, je prý český prezident Miloš Zeman. Ten předpokládal, že přijme Sobotkovu demisi, ale že vláda povládne bez jeho osoby i nadále. Následně Sobotka demisi vlády stáhl a požadoval demisi ministra Babiše. Server připomíná, že Zeman demisi odmítl přijmout, jelikož není vypověděna koaliční smlouva. Ústava však podle Foreign Policy neříká nic o tom, že by si prezident mohl klást takovéto podmínky. Následně propukly demonstrace proti Babišovi, na nichž demonstrující skandovali, že Babiš je lhář

"Babiš, ať už lže, nebo ne, bude pravděpodobně příštím premiérem.," píše autor. Dodává, že skandály zřejmě nebudou mít vliv na popularitu a je zhruba 75% šance, že  hnutí ANO volby vyhraje.

"To může být vítanou zprávou pro prezidenta Trumpa," uvádí server. Nečeká se prý, že by Babišovi „nekonvenční“ přístup prezidenta Trumpa vadil, alespoň ne do té doby, dokud Spojené státy budou garantovat bezpečnost i nám v rámci NATO. "Babiš je technolog moci, jeho motivací je moc a její uchování," cituje server experta Vladimíra Bartovice z pražského institutu Europeum.

Babiš si snaží budovat jakýsi kult osobnosti, je hrdý na to, že mluví politicky nekorektně. Babiš je taktéž skeptický k tradičním politickým stranám, k tomu, jak Evropa přistupuje k migrační krizi, jak se u nás řeší korupce. "Babiš a Trump si budou rozumět náramně," vyvozuje z toho autor. Spolupráce mezi Babišem a Trumpem by podle českého velvyslancem Hynka Kmoníčka mohla být hladká. Zmínil, že podnikatelská praxe Andreje Babiše, kdy uzavíral různé smlouvy, je velmi podobná té Trumpově, citoval ho server.