reklama
  1. Sporné kázání bylo zachyceno videokamerou 31. března letošního roku. Nahrávka byla přeložena z arabštiny do angličtiny Americkým institutem MEMRI. Podle tohoto překladu imám Mundhir Abdallah cituje hadís - výpověď o činech a skutcích islámského proroka Muhammada, který podněcuje k násilí proti Židům.

„‚Soudný den nepřijde, dokud muslimové nebudou bojovat proti Židům a nezabijí je.‘ Židé se budou schovávat za kameny a stromy, ale skály a stromy řeknou: ‚O Muslimové, ó služebníci Alláha, za mnou se skrývá Žid, pojďte a zabijte ho‘,“ kázal imám podle překladu MEMRI.

Kázání bylo z mešity také z mešity přenášeno přes její YouTube kanál. Dan Rosenberg Asmussen, předseda Židovské obce v Dánsku, řekl deníku Kristeligt Dagblad, že jeho organizace se v souvislosti s kázáním obrátila na policii.

„Dostali jsme překladu organizace MEMRI, který naši lidé zabývající se bezpečností považují za důvěryhodný. Takže jsme požádali policii, aby posoudila, zda je podání stížnosti oprávněné. Mohlo by být posuzováno na základě odstavce o rasismu, nebo podle nového zákona o nenávistných kázáních. Překlad mě nechává na pochybách, že jde o skryté podněcování k zabíjení Židů. Musíme na to reagovat,“ řekl Asmussen.

Poslanec Lars Rasmussen Aslan z opoziční sociální demokracie řekl deníku, že o kázání bude mluvit i s ministrem spravedlnosti Sørenem Papem Poulsenem. „Mohlo by to být buď porušení odstavce o rasismu nebo zákona o imámech ... Je to velmi, velmi vážné, a my nemůžeme nechat imámy mluvit s jejich sbory tímto způsobem,“ řekl Rasmussen.

Imám Mundhir Abdallah je podle listu Politiken spojen s kontroverzní skupinou Hizb ut-Tahrir. Dánský muslimský student práv Tarek Ziad Hussein napsal ve sloupci pro Politiken, že některé muslimské komunity skutečně mají „vážné problémy s antisemitismem“.

„S těžkým srdcem musím přiznat, že v muslimských kruzích máme vážné problémy s antisemitismem. Tragikomická věc je, že to není o islámu proti židovství, ale o izraelsko-palestinském konfliktu,“ vysvětluje Husajna. Muslimové podle něj nejsou schopni oddělit konflikt od judaismu jako náboženství.

Hadís použitý imámem podle něj zapadá do ideologie skupiny Hizb ut-Tahrir, která chce vytvořit chalífát, a může být „nepopiratelně vnímán jako podněcování". „Dánští muslimové mají povinnost jako občané bojovat proti všem formám diskriminace,“ pokračoval Husajn, který označil Abdullaha za „takzvaného imáma“.