Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Egyptští archeologové objevili 17 mumií a sarkofágy z řecko-římské éry

Egypt
Egypt
Foto: Pixabay

Káhira - Archeologové hlásí unikátní nález. V guvernorátu Mínja ve středním Egyptě objevili 17 mumií a několik sarkofágů. Pocházějí z řecko-římské éry, což je období mezi 3. stoletím před naším letopočtem až 3. stoletím našeho letopočtu.

"Našli jsme katakomby, ve kterých byly mumie," řekl vedoucí egyptského archeologického týmu Saláh Chúlí na tiskové konferenci v pouštní oblasti Túna Al-Gabal, kde se mumie našly a která se nachází asi 200 kilometrů na jih od Káhiry. "Je to největší nekropole v centrálním Egyptě," řekl Chúlí.

Ředitel káhirské fakulty archeologických vykopávek Muhammad Hamza objev označil za "velmi významný" a "bezprecedentní" .

Egypt doufá, že nové archeologické nálezy posílí cestovní ruch. Od svržení někdejšího prezidenta Husního Mubaraka v roce 2011 totiž turistika značně utrpěla, především kvůli násilnostem. Cestovní ruch tvoří významnou část egyptské ekonomiky.

Témata:  Egypt archeologové historie

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 20:34

Rusko poslalo na Zelenského atentátníka. Sbíral informace

Polská policie ve středu zatkla muže podezřelého, že poskytoval pomoc ruské vojenské rozvědce GRU při plánování možného atentátu na ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského. Tuto informaci zveřejnila polská prokuratura na svém webovém portálu. Podezřelému hrozí až osm let odnětí svobody.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy