reklama

Prezidenta na jednáni doprovodili jeho kancléř Vratislav Mynář, hlavní šéfporadce Martin Nejedlý a ředitel zahraničního odboru Pražského hradu Rudolf Jindrák. Za českou stranu se účastní i ministr průmyslu Jiří Havlíček. V ruské delegaci je ministr zahraničí Sergej Lavrov.

Zemn nedávno řekl, že by s sebou do Moskvy chtěl vzít výstavu o "pokladech Pražského hradu". Tématem dnešní schůzky by také měl být mezinárodní boj proti terorismu.

Český prezident se již několikrát vyslovil proti mezinárodním sankcím, které byly na Rusko uvaleny po anexi ukrajinského Krymu v roce 2014. Svůj názor zdůvodňuje tím, že sankce podle něj nikdy nefungovaly. Jako příklad uvádí dlouholeté americké sankce proti Kubě.

Zeman se s ruskými představiteli setkává často. Jednal s nimi třeba v roce 2015 při oslavách 70. výročí konce druhé světové války. S Putinem se potkal i během své poslední návštěvy Číny v roce 2015. V říjnu 2014 také jednal na mezinárodní akci v Miláně s ruským ministrem zahraničních věcí Sergejem Lavrovem. Mluvil i s ruským premiérem Dmitrijem Medveděvem.