Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Putin jednal s čínským prezidentem o novém raketovém testu Severní Koreje

Vladimir Putin
Vladimir Putin
Foto: kremlin.ru

Peking - Na summitu v Pekingu o nové Hedvábné stezce je přítomen také ruský prezident Vladimir Putin. Se svým čínským protějškem dnes hovořil o nejnovějším raketovém testu KLDR.

Zkouška se uskutečnila v neděli ráno místního času (sobota 22:30 SELČ); střela byla odpálena z odpalovacího střediska u města Kusong na severozápadě země.

"Čína i Rusko jsou znepokojené eskalací napětí na Korejském poloostrově," citovala agentura AFP z prohlášení Kremlu. V Pekingu řekl čínský prezident Si Ťin-pching Putinovi, že obě jejich země "hrají významnou roli při zajištění rovnováhy" ve světových událostech tím, že hledají mírové řešení krize v Sýrii a na Korejském poloostrově.

Čína je severokorejský nejvýznamnější spojenec a klíčový dodavatel potravinové a palivové pomoci.

Čínské ministerstvo zahraničí v dnešním prohlášení vyzvalo ke zdrženlivosti. "rezoluce Rady bezpečnosti OSN obsahují jasná pravidla o balistické raketové technologii Severní Koreje. Čína je proti tomu, aby Severní Korea rakety odpalovala, je to v rozporu s rezolucemi Rady bezpečnosti. Situace na (Korejském) poloostrově je nyní složitá a citlivá, všechny strany by měly zachovat zdrženlivost a nečinit nic, co by situaci mohlo zhoršit," uvádí se v prohlášení.

Kvůli testu spolu po telefonu hovořili japonský a jihokorejský ministr zahraničí a Abeho vrchní bezpečnostní poradce mluvil se svým americkým protějškem. "Budeme (ohledně KLDR) nadále blízce spolupracovat se Spojenými státy a Jižní Koreou," uvedl Abe, jehož citovala agentura Reuters.

Témata:  Vladimír Putin Si Ťin-pching 1 Čína

Aktuálně se děje

19. dubna 2024 13:13

Zimní počasí v Česku: Od dopoledne sněží, ústav aktualizoval výstrahy

Do českých hor i nížin se vrátila zima, ve vyšších polohách už od dopoledne sněží. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) v pátek upřesnil výstrahu před novou sněhovou pokrývkou a mrazem ve vegetačním období. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy