Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Zeman při jednání s Putinem neměl tlumočníka. Řešili životní styl i kouření

Vladimir Putin
Vladimir Putin
Foto: European Union

Peking - Dnešní jednání prezidentů České republiky a Ruska se odehrálo v ruštině, Miloš Zeman pokládal tlumočení za zbytečné. Řeč přišla i na životní styl obou politiků. Zatímco Vladimir Putin sportuje, Zeman naopak holduje cigaretám a alkohol mu také není cizí.

"Není třeba. My všichni rozumíme jakémukoli ruskému dialektu," řekl Zeman na Putinův dotaz, zda se bude překládat. Výroky na okraj jednání zachytil zvláštní dopisovatel listu Komsomolskaja pravda Dmitrij Smirnov, který se na svém twitterovém účtu věnoval zajímavostem ze setkání, jehož se v ruské delegaci zúčastnil také ministr zahraničí Sergej Lavrov.

Zeman ho při vítání s ruskou stranou oslovil v narážce na jeho lásku ke kouření a zákazy vyhlašované v Rusku. "Vy jste, pane ministře, kuřák stejně jako já. I když váš prezident kouření zakazuje," řekl Zeman. Putin jen stručně opáčil: "Nedoporučuji."

Putin je propagátorem zdravého životního stylu. Rusko zakázalo kouření v restauracích a barech v roce 2014, uvažuje se o zákazu prodeje cigaret osobám narozeným po roce 2015. Putin už roku 2010 vyzval coby tehdejší premiér členy vlády, aby přestali kouřit. Lavrov je ale znám jako obránce práv kuřáků.

Novinář Smirnov schůzku Zeman-Putin ohlásil na twitteru větou: "Začalo setkání Putina se Zemanem: nejveselejší bilaterálka na pekingském fóru".

Témata:  Miloš Zeman Vladimír Putin Sergej Lavrov

Aktuálně se děje

25. dubna 2024 15:57

Evropa je smrtelná, varuje Macron. Vyzval k většímu zbrojení

Francouzský prezident Emmanuel Macron v projevu na pařížské Sorbonně zdůraznil potřebu posílení obrany Evropy a zvýšení vlastní zbrojní produkce jako odpověď na globální bezpečnostní hrozby. Uvedl to server France24.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy