Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

EU varuje: Nový raketový test KLDR ohrožuje mír. Řím žádá tvrdou reakci

Evropská Unie
Evropská Unie
Foto: European Union

Brusel - Ke kritice nového raketového testu Severní Koreje se připojila také EU. Brusel pokládá odpálení balistické rakety za ohrožení míru a mezinárodní bezpečnosti. S prohlášením přišel i italský premiér Paolo Gentiloni.

Podle prohlášení EU, z nějž citovala agentura AFP, raketový test ještě více zhoršují napětí v oblasti v době, kdy by bylo potřeba ho spíše uvolňovat.

Test se uskutečnil v době napětí mezi KLDR a Spojenými státy. Američtí vládní činitelé v čele s prezidentem Donaldem Trumpem dali opakovaně najevo, že USA jsou odhodlané přimět KLDR k ukončení jaderného a raketového programu všemi prostředky, včetně vojenských v nezbytném případě.

Trump nicméně v posledních dnech svůj tón mírnil a nedávno prohlásil, že by byl poctěn, kdyby se mohl sejít se severokorejským vůdcem Kim Čong-unem. Pchjongjang v sobotu oznámil, že je ochoten jednat se Spojenými státy, pokud nastanou patřičné podmínky.

Gentiloni označil zkoušku za "vážný problém pro globální stabilitu a bezpečnost". Dodal, že summit nejvyspělejších zemí G-7, který jeho země hostí 26.-27. května, bude projednávat mimo jiné i to, jak se vypořádat s rizikem, které rakety KLDR představují pro bezpečnost celého světa. Gentiloni doporučil "tvrdou" reakci, která by podle jeho názoru měla být především ekonomická.

Francie dnes KLDR vyzvala, aby se "okamžitě podřídila svým mezinárodním závazkům", napsala agentura Reuters. Pchjongjang musí přikročit k odstranění svých jaderných a balistických programů úplným, ověřitelným a nezvratným způsobem, uvedl v prohlášení mluvčí ministerstva zahraničí Romain Nadal.

Témata:  Severní Korea EU Itálie

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 14:48

Sloužil 40 dní po smrti Navalného mši, Putinův spojenec kněze suspenodval

Ruská pravoslavná církev suspendovala kněze, který vedl smuteční mši za zesnulého kritika Kremlu Alexeje Navalného, ​​uvádí se v dekretu zveřejněném v úterý.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy