Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Musíme být ostražití, Putin zkouší všechny špinavé triky, varuje šéf britské diplomacie

Vladimir Putin, ruský prezident
Vladimir Putin, ruský prezident
Foto: kremlin.ru

Londýn – Ruský prezident Vladimir Putin se bude radovat, pokud Labouristická strana vyhraje britské volby, které se uskuteční v červnu. Pro britský deník The Telegraph to řekl britský ministr zahraničí Boris Johnson.

Je tu „reálná možnost“, že se Rusko bude snažit sabotovat nadcházející volby v Británii příští měsíc, myslí si ministr zahraničí Velké Británie Boris Johnson. Jeho rozhovor pro deník The Telegraph byl zveřejněn v sobotu.

Johnson s odvoláním na ruského prezidenta Vladimira Putina uvedl, že se Rusko už evidentně pokusilo ovlivnit volby v USA a také ve Francii. „V oblasti západního Balkánu zkouší provádět všechny druhy špinavých tiků, takže musíme být ostražití.“

Putin chce „ zcela podkopat víru v demokracii a diskreditovat celý demokratický proces,“ řekl Johnson a dodal, že ruský vůdce by se „radoval“ v případě, že by Strana práce vedená Jeremym Corbynem vyhrála volby, které jsou naplánované na 8. června.

Kromě toho mluvil také o brexitu. Pohrozil, že Evropská unie bude muset Británii v rámci jejího vystoupení z unie zaplatit, ne naopak. Johnson řekl, že existují dobré důvody k tomu, aby Británie požadovala od unie vrácení peněz. Pokud se nepodaří dohodu o brexitu vyjednat, mohla by země podle ministra z unie vystoupit bez jakékoli platby.

List Financial Times v souvislosti s výdaji na brexit uvedl částku až 100 miliard eur (2,7 bilionu Kč). Britská vláda už v minulosti oznámila, že takovou sumu nehodlá zaplatit. Sám Johnson to označil v rozhovoru za absurdní. „Chtějí tuto zemi svou fakturou vykrvácet," zlobil se.

Témata:  Vladimír Putin Rusko Velká Británie Boris Johnson

Aktuálně se děje

25. dubna 2024 21:42

Soud zrušil rozsudek nad hollywoodským producentem Weinsteinem

Nejvyšší soud amerického státu New York ve čtvrtek zrušil rozsudek nad hollywoodským producentem Harveym Weinsteinem z roku 2020, ve kterém byl uznán vinným ze sexuálních trestných činů. Nařídil zároveň nový proces v případě.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy