Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Zastavil kybernetický útok WannaCry, teď se bojí o život. Mladý odborník posílá do světa vzkaz

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: Radek Sycha, EuroZprávy.cz

Londýn Britský bezpečnostní výzkumník, kterému se podařilo zastavit masové šíření vyděračského počítačového viru WannaCry, se obává o vlastní bezpečnost. Na svém twitterovém účtu upozornil, že novináři již vystopovali jeho kamarádku, jejíž fotografii zveřejnili.

"Mou totožnost by mohli zjistit za pár vteřin," řekl britskému listu Daily Mail mladík (22), který vystupuje na twitteru pod účtem @malwaretechblog.

"Jestli vědí, kde bydlím, mohou udělat opravdu cokoli," dodal. Připomenul přitom případ jiného bezpečnostního blogera, který poté, co byla zveřejněna jeho identita, čelil vydírání i výhrůžkám smrtí.

"Prosím, pokud tak zoufale stojíte o rozhovor, kontaktujte přímo mě," vzkázal novinářům. Internetová komunita se mezitím podle deníku The Guardian zavázala, že výzkumníkovu totožnost nezveřejní.

Odborník zastavil celosvětový kybernetický útok tím, že si zaregistroval doménu, na kterou škodlivý software nazvaný WannaCry měl vazbu. Mladík uvedl, že když zjistil, že program se neustále snaží spojit s jistou adresou, která navíc byla volná, obratem tuto doménu zakoupil, protože byl zvědavý, co se poté stane.

Nakonec se ukázalo, že WannaCry při kontaktování zmíněné domény své šíření zastaví. Program zablokoval "jen náhodou". Varoval, že nová generace programu by proti takto snadnému zastavení mohla být imunní.

Témata:  počítačové viry internet Velká Británie

Aktuálně se děje

25. dubna 2024 13:34

Ramzan Kadyrov má být údajně nevyléčitelně nemocný

Čečenskému vůdci Ramzanu Kadyrovovi, který je známý svými blízkými vztahy s Kremlem, údajně diagnostikovali nevyléčitelnou nemoc - nekrózu slinivky břišní. S odvoláním na ruský exilový deník Novaja gazeta Evropa o tom v noci na úterý informovala agentura DPA.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy